Stress bij communicatie

“Soms krijg ik een brief, bijvoorbeeld van mijn zorgverzekering, en dan lees ik die en denk ik: leuk dat je een brief stuurt, maar ik weet nu niet concreet of ik iets moet doen en wat ik dan zou moeten doen.”  vertelt een geïnterviewde in een artikel van het Parool¹. De tekst die in brieven van de overheid staan is in 62% van de gevallen moeilijk te begrijpen voor laagopgeleiden². De communicatie ontmoedigt mensen en zorgt voor stress. Om dit te verbeteren zijn er door het kabinet taalexperts ingezet om brieven begrijpelijker en duidelijker te maken³.

Creatief Sensitief

Ook de afdeling Werk & Inkomen van de gemeente Utrecht is aan de slag gegaan om de bewoners minder stress te laten ervaren in het contact met de afdeling. Dit doen ze door ‘Stress Sensitief Werken’ onder de medewerkers bekend te maken en in te zetten. Maar hoe enthousiasmeer je de medewerkers om (weer) met een nieuwe werkwijze aan de gang te gaan?

Daar doken de studenten van de minor Creatieve Industrie van de Hogeschool van Utrecht afgelopen periode in met project Creatief Sensitief. Birgitta, de opdrachtgever vanuit gemeente Utrecht, nam de studenten mee de afdeling van Werk & Inkomen over in het Stadskantoor. Ze gaf de studenten de taak om een concept te bedenken om de medewerkers op een positieve manier te enthousiasmeren én bewust te maken rondom de term ‘Stress Sensitief Werken’. En met die taak konden de studenten wel wat! Doordat de studenten van de minor Creatieve Industrie van verschillende studies komen, konden ze de opdracht als een team van specialisten aanpakken.

Aankaarten

Aan de hand van veldonderzoek onder de medewerkers van de afdeling ontwikkelde de studenten in vier weken het concept ‘Aankaarten’. Wat zorgt er nou voor dat de bewoners minder stress ervaren? En hoe kunnen de medewerkers van Werk & Inkomen hierin ondersteunen? ‘Aankaarten’ is een interactief spel waarin de medewerkers op een speelse en actieve manier in gesprek gaan over Stress Sensitief Werken. Inmiddels ligt het spel bij de drukker klaar om gebruikt te worden tijdens de introductie van ‘Stress Sensitief Werken’ binnen het team.

Eindpresentatie van de studenten op de Hogeschool Utrecht

 

Meer weten over het project?

Neem contact op met projectcoördinator Afiya Lamain via [email protected].

 

¹ Khaddari, R. (2022, 16 november). Moeilijke brieven spelen rol in financiële problemen van jongvolwassenen. Het Parool. ² Overheidsteksten over schuldhulp vaak nog te moeilijk. (2021, 8 september). Universiteit Utrecht. ³ NOS (2019, 23 oktober). Moeilijke overheidsbrieven moeten duidelijker: snap jij dit? NOS.nl.