Tips betere werk-privé balans

Een goede werk-privé balans is voor iedereen belangrijk. Het zorgt voor een hogere levenstevredenheid, plezier in het werk en voorkomt bijvoorbeeld een burn-out. Zeker voor jongeren die nog weinig werkervaring hebben kan het een uitdaging zijn om een goede werk-privé balans te behouden. Bij Academie van de Stad zijn alleen al dit semester 352 studenten en Young Professionals aan de slag. Een paar van hen verzamelde bij onze collega’s hun tips voor een betere werk-privé balans. Hieronder een greep uit de tips van de projectcoördinatoren van Academie van de Stad voor de professional van morgen.

 

1. Grenzen aangeven

Het is belangrijk om je grenzen te bewaken. Om je grenzen aan te kunnen geven moet je je allereerst bewust zijn van je eigen grenzen. Dit kost tijd, dus maak tijd om hierbij stil te staan en hier over na te denken. Maak vervolgens duidelijk waar je grens ligt: Nee is ook oké! Natuurlijk is het moeilijk, maar uiteindelijk heb je daar niet alleen zelf maar heeft ook de ander daar het meest aan. Je schept heldere verwachtingen en de ander weet wat die aan je heeft. Mocht je toch over je grenzen gaan: geef het aan en vraag om hulp.

 

Werk-privé balans

 

2. Overzicht houden en prioriteren

Life hack: overzicht houden van je To Do’s helpt! Het helpt met het prioriteren van je taken en om een realistische inschatting te maken van wat je gedaan kan krijgen. Taken die geen prioriteit hebben en die je met een realistische tijdsinschatting niet gedaan kan krijgen, schuif je door. Want hoe graag we het ook willen we kunnen niet altijd alles doen. Doe dit zoals Cato in de Google Calendar of zoals collega Jasmijn elke week op een A4. Zoek je eigen manier!

 

tips werk-privé
Cato zweert bij het afvinken van taken in een To-Do lijst

 

3. Plan ook tijd voor pauze en uitwerken

Plan niet alleen afspraken maar ook pauze en bureautijd in je agenda. Door pauze in te plannen heb je gedurende de dag ook tijd om te ontspannen.  Daarnaast heb je door bureautijd in te plannen voldoende tijd om je taken uit te werken. Zo kan je met een gerust hart op tijd je laptop dichtklappen en genieten van je vrije tijd!

 

Fien raadt aan: plan bureautijd in zodat je met een gerust hart je vrije tijd kan vieren

 

4. Stop op tijd

Werktijden zijn werktijden: Wees streng op jezelf, heb discipline en stop op tijd met werken. Mocht het onverhoopt toch een keer niet lukken, compenseer dan je tijd en stop eens wat eerder om bijvoorbeeld een drankje met vrienden te doen!

 

‘De magic van compensatieuren’, Noortje tipt: maak er gebruik van!

 

Video tips werk-privé balans

Voor meer tips voor een betere werk-privé balans zie ook de video hieronder waarin projectcoördinatoren van Academie van de Stad hun ervaringen delen.