Als omgevingsmanagers zijn Niko en Simone vooral bezig met hoe zij wat er leeft in de wijken kunnen verbinden aan de opgave die de gemeente heeft op het gebied van de energietransitie. Beiden zijn ze vijf jaar bij het project Warme Wijken betrokken. “De energietransitie wordt heel vaak technisch bekeken, dat zie je ook in ons team. Maar het is vooral ook een sociale transitie: hoe kijken mensen er eigenlijk tegenaan, wat voor hobbels komen ze tegen? Dat is misschien nog wel belangrijker dan het technische gedeelte, de sleutel om echt iets voor elkaar te krijgen. En dat is nou juist waar de studenten van het project Warme Wijken zich op richten,” aldus Niko.
“Het gaat ook om het verkennen van hoe mensen zo’n transitie beleven en hoe mensen hier zelf aan mee kunnen doen. Met name de sociologische invalshoek is een goede manier om dat in beeld te brengen,” zegt Niko. Simone vervolgt: “Leuk zijn ook de meer anekdotische verhalen. Je ziet gewoon hoe enthousiast studenten worden als ze ergens binnen worden gevraagd en een kopje thee aangeboden krijgen.”
Daarnaast wil de gemeente ook haar steentje bijdragen om nieuwe mensen op te leiden in dit thema. Met het project Warme Wijken maken studenten op een laagdrempelige manier kennis met wat werken bij een gemeente nou eigenlijk betekent. “Het is tof dat studenten hun eerste echte onderzoekservaring opdoen bij de gemeente Amersfoort,” zegt Niko. Nuttig voor de studenten én voor de gemeente. “Het zijn misschien wel onze toekomstige collega’s!” aldus Simone.
Maar eigenlijk is de voornaamste motivatie van de gemeente Amersfoort om deel te nemen aan het project dat zij er veel plezier aan beleven. Lachend: “Volgens mij vinden we het gewoon heel leuk.” Dat heeft volgens Niko met meerdere dingen te maken: “Aanwezig mogen zijn bij de eerste praktijkervaring van studenten is heel tof, maar je gaat zelf ook weer nadenken over hoe je het dit jaar weer eens gaat aanvliegen. Je hebt gewoon een heel groot uitvoeringsteam klaarstaan dat de sociale kant van de energietransitie voor je gaat onderzoeken. Op die manier kunnen we in dit project ook heel goed onze collega’s bij onze invalshoek betrekken.” “Al houden ze zich niet altijd aan wat je gevraagd hebt,” zegt Simone lachend. “Die studenten gaan ook gewoon hun eigen formulering van jouw onderzoeksvraag maken. Dus het is altijd even afwachten wat er precies uitkomt. Maar dat is ook juist heel leerzaam!” Niko voegt toe: “Ja! Die onbevangenheid van studenten is ook echt een plus. Studenten zijn nog niet belemmerd door allerlei bedenkingen die wij kunnen hebben.”
Bovendien zien Niko en Simone ook echt dat de studenten zélf plezier hebben in het onderzoek. “Het project levert altijd mooie verhalen op,” zegt Simone. “Studenten zijn zelfs gaan nadenken over hoe ze hun eigen studentenhuis kunnen verduurzamen. En de naam Warme Wijken is natuurlijk ook gewoon heel pakkend, dat spreekt ook aan.” De gemeente Amersfoort doet dan ook vanaf november 2024 weer mee aan de zevende editie van dit project. “We hebben zin om weer van start te gaan!”