Van een eerste project naar een blijvende beweging in Almere

Tien jaar geleden begon de samenwerking tussen Academie van de Stad en de gemeente Almere met een ambitieus idee: studenten en jonge professionals inzetten om maatschappelijke vraagstukken in de stad aan te pakken. Wat begon als een experiment met een Springlevend Wonen-project in De Wierden en een wijkonderzoek in Almere Poort, is inmiddels uitgegroeid tot een structurele samenwerking met tal van projecten.

In gesprek met Annemette Hellinga, beleidsadviseur kinderarmoede bij de gemeente Almere, en destijds de allereerste medewerker van Academie van de Stad in Almere, en Trisha Bosker, huidig portefeuillehouder van Academie van de Stad bij gemeente Almere, blikken we terug op deze samenwerking. Hoe is het begonnen, wat heeft het opgeleverd en wat maakt Almere een unieke plek voor studenten?

 

Almere: een stad zonder gezamenlijke geschiedenis

Almere is een bijzondere stad. Met haar groene karakter en veel ruimte biedt de stad volop kansen, maar de sociale structuur is nog in ontwikkeling. “In Almere leven verschillende groepen vaak naast elkaar, in plaats van met elkaar,” zegt Annemette. “De stad heeft grootstedelijke problematiek, maar mist nog de gezamenlijke sociale geschiedenis die andere steden wél hebben.” Dat betekent dat je actief moet werken aan sociale cohesie. ‘’Het Springlevend Wonen-project sprak mij daarom enorm aan: studenten die in een wijk gaan wonen en daar verbindingen leggen.”

 

“Dit was een heel waardevol project, zowel voor de studenten als voor de jonge statushouders. Er ontstonden echt een soort vriendschappen en er was verrijking en begrip voor waar de ander vandaan komt
en wat hij of zij heeft meegemaakt.” – Trisha Bosker

 

Dat geloof in de Springlevend Wonen-formule bleek terecht. In het allereerste project in Almere ‘Springlevend De Wierden’ was de impact duidelijk zichtbaar. “Bij het eindfeest, toen de studenten na twee jaar afscheid namen, gaf een bewoner – een houtbewerker – iedereen een zelfgemaakte houten sleutel als symbolisch gebaar: de sleutel tot de wijk. Dat was zo’n bijzonder moment. De studenten hadden écht iets betekent voor de buurt’’, vertelt Annemette met een grote lach op haar gezicht.

Ook Trisha’s eerste ervaring met Academie van de Stad betrof het verbinden van verschillende groepen in Almere via het project Student Job Coach Refugees. “Dit was een heel waardevol project, zowel voor de studenten als voor de jonge statushouders. Er ontstonden echt een soort vriendschappen en er was verrijking en begrip voor waar de ander vandaan komt en wat hij of zij heeft meegemaakt,” vertelt Trisha.

 

Met een feestelijke taart vieren we dat wij al 10 jaar succesvol met gemeente Almere samenwerken!
Met een feestelijke taart vieren we dat wij al 10 jaar succesvol met gemeente Almere samenwerken!

 

Leren en werken in Almere: wat maakt het uniek?

Wat maakt Almere een interessante plek voor studenten om aan maatschappelijke projecten te werken? Volgens Annemette zit dat in de ruimte voor vernieuwing. “In Almere is nog heel veel niet onderzocht. Dat geeft studenten de kans om écht iets toe te voegen. Je kunt hier nog iets nieuws ontdekken, iets opbouwen.”

Daarnaast biedt de gemeente zelf een inspirerende werkomgeving. Annemette: “Er zijn veel gedreven ambtenaren, en we staan voor grote veranderingen. Maar er is ook veel system stress en wantrouwen naar de overheid. Dat maakt de rol van studenten juist zo waardevol: zij kunnen helpen om op een laagdrempelige manier met inwoners in gesprek te gaan.’’ Het werken met studenten genereert ook een belangrijke wisselwerking, volgens Trisha. “Zij krijgen een inkijkje in de gemeente en ontdekken wat ze interessant vinden, wij leren van hun frisse blik en maken kennis met onze collega’s van de toekomst.’’

 

“In Almere is nog heel veel niet onderzocht. Dat geeft studenten de kans om écht iets toe te voegen. Je kunt hier nog iets nieuws ontdekken, iets opbouwen.” – Annemette Hellinga

 

Daarnaast biedt de gemeente zelf een inspirerende werkomgeving. “Er zijn veel gedreven ambtenaren, en we staan voor grote veranderingen. Maar er is ook veel system stress en wantrouwen naar de overheid. Dat maakt de rol van studenten juist zo waardevol: zij kunnen helpen om op een laagdrempelige manier met inwoners in gesprek te gaan.’’ Het werken met studenten genereert ook een belangrijke wisselwerking, volgens Trisha. “Zij krijgen een inkijkje in de gemeente en ontdekken wat ze interessant vinden, wij leren van hun frisse blik en maken kennis met onze collega’s van de toekomst.’’

 

Met een feestelijke taart vieren we dat wij al 10 jaar succesvol met gemeente Almere samenwerken!
Studenten van Academie van de Stad in actie de raadzaal van gemeente Almere.

 

Tien jaar impact: van circulariteit tot kindercampings

In de afgelopen tien jaar zijn er tal van projecten opgezet. Momenteel lopen in Almere onder andere:

Onderwijsproject Open Almere – Een groep studenten van de UvA ontwikkelt interventies die de gemeente ondersteunen bij de implementatie van de Wet Open Overheid (WOO). 

Young Professional-project Betrokken Buurten – Twee Young Professionals hebben 70 gesprekken gevoerd met buurtbewoners van de Staatsliedenwijk over diverse onderwerpen als participatie, sociale cohesie en hun toekomstvisie hierover.

Onderwijsproject Gegrond Gebruik – Drie Business IT studenten gaan voor de afdeling Stadsruimte onderzoeken welke software oplossingen bij kunnen dragen aan het inrichten van een circulair voorraadsysteem voor grondstoffenstromen in de stad. 

Maar naast deze lopende projecten zijn er ook tal van initiatieven geweest die blijvende impact hebben gehad. Een voorbeeld dat Annemette is bijgebleven is de kindercamping in De Wierden. “Dit project werd opgezet door studenten, maar uiteindelijk namen moeders uit de wijk het over. Er stond een grote legertent in de buurt voor gezinnen die niet op vakantie konden. Het was prachtig om te zien dat dit na de afsluiting van het project door de wijk zelf werd doorgezet.”

 

“Dat maakt de rol van studenten juist zo waardevol: zij kunnen helpen om op een laagdrempelige manier met inwoners in gesprek te gaan.’’– Annemette Hellinga

 

De toekomst: nog veel kansen te grijpen in Almere

Na tien jaar samenwerking tussen Academie van de Stad en gemeente Almere is de impact duidelijk zichtbaar. Studenten hebben niet alleen waardevolle inzichten en oplossingen geleverd, maar ook blijvende veranderingen in wijken teweeggebracht. Toch is er nog veel te winnen. Meer stages, meer onderzoek, meer verbinding met inwoners – de kansen liggen voor het grijpen. Trisha: ‘’Wij zijn als organisatie ook een soort ‘host’ voor de maatschappij van de toekomst, dat past ook bij ons maatschappelijk opdrachtgeverschap. We moeten open blijven voor wat er speelt in de stad en de stad actief naar binnen de muren
van het stadhuis halen.’’

 

Wil jij nog meer weten over onze samenwerking met Almere? Of wil jij samen met ons een tof project opzetten?

Neem contact met ons op via: kris@academievandestad.nl.