In het project Aanspreekbuur staan Donja en Amanda altijd klaar voor de bewoners in de Volewijck, voorheen werd dit de Van der Pek buurt genoemd. Het doel is om mensen mee naar buiten te nemen of juist het netwerk bij hen naar ‘binnen’ te brengen. “Dit doen we door samen met mensen op zoek te gaan naar hun eigen hobby’s en interesses”, vertelt Donja. Lees hier meer over Springlevend Wonen project Volewijck. 

Aanspreekbuur
Even voorstellen: aanspreekburen Donja en Amanda.

 


Amanda vult aan: “Vervolgens gaan we samen naar passende activiteiten of initiatieven in de wijk. Dit kan bijvoorbeeld een knutselclub of een gezellige koffieochtend zijn, maar ook samen naar computerles of een schuldhulpverlener is mogelijk. Door eerst een paar keer gezellig koffie te drinken, goed kennis te maken met bewoners en vervolgens mee te gaan naar een activiteit in de wijk merken we dat mensen zich prettiger voelen. Zij hoeven niet langer alleen de drempel over.”

 

Creativiteit tijdens Corona

Tijdens corona gaat dit natuurlijk lastiger omdat er minder aanbod is in de wijk en mensen geadviseerd worden om juist thuis te blijven. Om mensen toch nog naar buiten te krijgen heeft het duo onder andere een bloementocht georganiseerd door de Volewijck. “Bewoners hangen de bloem van hun straat voor het raam waardoor andere bewoners tijdens een wandeling deze bloemen kunnen zoeken. Aan de hand van een spaarkaart kunnen zij de bloemen ‘sparen’. Bij een volle spaarkaart krijgen bewoners een leuk presentje!”, legt Donja uit. Wil jij ook bijdragen aan de bloementocht of wil jij deze graag lopen bezoek dan onze Facebookpagina Bewoners van der Pek of stuur een mailtje naar aanspreekbuur.vanderpek@gmail.com.

Wat we verder speciaal in het kader van de week tegen de eenzaamheid hebben gedaan is bloemen uitdelen op de markt. Er moest zelfs een keer extra bloemen opgehaald worden; zo’n succes was het!

 

Aanspreekbuur Rozenactie!
Op de markt tijdens de rozenactie binnen de Springlevend Wonen Volewijck.

 

Tips verbinding op afstand

Verder zijn Donja en Amanda nog gestuit op wat gouden tips. Voor iedereen die in de anderhalve-meter-samenleving zich toch verbonden wil voelen op afstand:

Behoefte aan een goed gesprek?
Op deze website
kunt u een online afspraak maken voor telefonische groepsgesprekken. Via deze site kiest u een bepaalde datum, tijd en onderwerp om over te kletsen. Vervolgens kunt u dus in groep telefoongesprek gezellig praten. 

Heeft u zin om lekker te kletsen?
Als u behoefte heeft aan een gezellig persoonlijk praatje kunt u ook voor ‘belletje met Barbara’ kiezen. Barbara is sociaal werker bij Doras. Normaliter zit zij gezellig op de Van der Pekmarkt om te kletsen. In verband met corona is dit nu telefonisch: 06 – 13 32 63 83.

Hoe blijft u gezond tijdens de coronacrisis?
Er zijn vanuit Gezond Noord ook nog allerlei activiteiten omtrent gezondheid 
gaande op veilige afstand.

Heeft u behoefte aan wat meer rust in uw hoofd?
Misschien is online mindfullness dan iets voor u, bekijk hier het aanbod.

Benieuwd naar meer tips?
Verder staan op deze website
per gemeente nog mooie andere tips! 

Bent u of kent u iemand die behoefte heeft aan een gezellig praatje? Een actiever leven? Of wilt u graag meer informatie over ons project? Neem dan contact met ons op via 06 – 44 49 03 86 of via ons mailadres aanspreekbuur.vanderpek@gmail.com.