Celine, waarom is het voor statushouders moeilijk om aan woonruimte te komen?


“Voor álle jongeren is het moeilijk om aan woonruimte te komen, maar voor deze groep is het extra lastig. Zij blijven vaak onnodig lang in een AZC (asielzoekerscentrum) of tijdelijke verblijfplaats hangen, omdat ze simpelweg niet weten waar ze moeten beginnen met het zoeken van een kamer en geen passende ondersteuning krijgen. En als ze dan al de route kennen, is er een taalbarrière en zijn ze niet bekend met de gewoonten van Nederlandse studenten. Dat maakt het een lastig verhaal.”

 

Wat zijn de gevolgen daarvan?

“Het verblijven in een AZC of opvang is natuurlijk een groot verschil met hoe je als jongere in Nederland opgroeit. Dit staat ver van elkaar af waardoor de verschillen tussen de jongeren groot zijn. Hierdoor is het voor jonge statushouders moeilijk om op de woningmarkt te komen tussen de Utrechtse studenten, wat ook weer het integreren belemmert. Dit is dus geen goede situatie voor zowel de statushouders als voor ons als samenleving.”

 

“Dit is geen goede situatie voor zowel ons als samenleving als voor de statushouders”

 

Wat doe jij daaraan?

“Ik doe vrijwilligerswerk bij Hospiteerbuddy’s Utrecht. Ik help jonge statushouders bij het hospiteren voor een kamer. Ik help ze bijvoorbeeld te reageren op kamers en kan met ze meegaan als ze naar een hospiteeravond moeten.”

 

Waarom ben je hiermee begonnen?

“Ik heb Rechten gestudeerd en kom helemaal niet uit de sociale hoek. Juist daarom leek het mij gaaf om hieraan bij te dragen. Ik heb zelf vroeger in het buitenland gewoond dus ik weet hoe het is om de taal niet helemaal onder de knie te hebben en daardoor tegen problemen aan te lopen. Daarnaast weet ik vrij veel van het Utrechtse studentenleven. Het leek mij mooi om daar een ander mee te helpen!”

 

Wat heb je er tot nu toe van geleerd?

“Je leert ook veel van elkaars culturen. Zo ervaarde ik dat het meedoen aan de Ramadan bijvoorbeeld ook invloed kan hebben op de samenwerking omdat de jongeren hun focus dan op andere zaken moeten leggen. En daarnaast moet je natuurlijk goed aanvoelen welk huis bij een statushouder past en welke niet. Niet iedereen zit erop te wachten om in een huis terecht te komen waar heel veel gedronken en gefeest wordt.”

 

Buddiesvandestad

 

 

Hoe wordt er gereageerd door de studentenhuizen?

”Sommige studentenhuizen vinden het interessant om een statushouder uit te nodigen om te komen hospiteren. Ze vinden het dan geen probleem dat ik meekom als buddy. Ze begrijpen goed dat het voor hen lastig is om jezelf te presenteren op zo’n avond. Helaas merken we ook dat veel studenten het nog spannend vinden om samen te wonen met iemand van een andere cultuur.”

 

En heeft jouw harde werk resultaat?

“Het project Hospiteerbuddy’s is begonnen in 2020 en hierdoor hebben al veel statushouders een geschikte woonruimte kunnen vinden. Dat is super mooi. Maar ook bij degenen waarbij het nog niet gelukt is, hebben we er in ieder geval al voor kunnen zorgen dat ze het heft in eigen handen terug hebben kunnen nemen. Het feit dat ze zelf aan de slag zijn en niet puur afhankelijk zijn van gemeenten of instanties, geeft hen een stukje zelfstandigheid terug. Er is inmiddels ook echt een community ontstaan van buddy’s en statushouders. Vaak blijven we met elkaar in contact zodat je weer kunt leren van elkaars culturen en een vriendschap kunt opbouwen. En we vieren het altijd als er weer iemand een kamer heeft gevonden!”

 

Zoeken jullie nog meer hospiteerbuddy’s?

“Ja! Als je wilt bijdragen aan dit project, dan kun je je melden via de website van Hospiteerbuddy’s!”

 

Dit artikel is geschreven door Elmay Claassen van Young Impact. Het originele artikel vind je hier.