Projectcoördinator Cato interviewde de opdrachtgever van het project, Florien Scager, over haar visie op circulariteit, haar missie binnen de Provincie Utrecht en natuurlijk het project BuitensteBinnen.

 

Florien, zou jij eens wat meer kunnen vertellen over jouw functie binnen de Provincie Utrecht?

Florien: “Ik ben nu beleidsmedewerker Transitie Circulaire Samenleving, binnen het team Circulaire Samenleving. Dat is een domein overstijgend team, omdat circulariteit van toepassing is op alle beleidsterreinen. Je kan natuurlijk oneindig aan het werk op dit thema, maar ik ben nu vooral bezig met de interne organisatie, communicatie, bewustwording en inspireren. Dus meer het mobiliseren van mensen en uiteindelijk hopelijk dan ook middelen en de transitie zelf.”

 

Wat is jouw persoonlijke motivatie om hiermee aan de slag te gaan en dit te verspreiden binnen de Provincie Utrecht? Het is best idealistisch voor mijn gevoel.

Florien: “In 2015 begon ik één dag in de week als Coördinator Duurzaamheid en dat ging toen over Fairtrade Provincie Utrecht. Het was, voor een grote overheidsorganisatie zoals de Provincie, toen nog best summier wat we deden op dit thema. Ik kwam veel mensen tegen die met circulariteit aan de slag waren en ik merkte dat dit thema mij erg aansprak. Ik zie circulariteit niet als idealistisch, het heeft voor mij met hiërarchie te maken. We waarderen dingen op een bepaalde manier, bijvoorbeeld in euro’s of hoe belangrijk we iets vinden. Wat mij betreft is alles belangrijk. Als er een schakel wegvalt, dan hebben alle andere schakels daar last van. Ik ben altijd aan het zoeken naar de win-win en bij circulaire economie dacht ik: ‘Oh, maar dit is een dubbele win-win!’ Om dit te kunnen zien moet je anders naar de wereld kunnen kijken. Ik weet niet precies hoe dit bij mij zo is ontstaan, maar ik kijk altijd al anders naar de dingen.” 

 

Heb je nog een voorbeeld hoe je merkt dat je anders naar de dingen kijkt?

Florien: “Als we nu de kans hebben om dingen te verduurzamen, dan begint het altijd met veel ideeën, gesprekken en bijeenkomsten. Wat vaak uiteindelijk doorslaggevend is – niet altijd moet ik ook toegeven – zijn de euro’s. Het draait dus nog steeds om de business case, maar daarin wordt vaak de maatschappelijke winst niet meegenomen. Neem bijvoorbeeld grondgebruik: we bouwen nu op één stuk grond of huizen of we leggen een zonnepanelenveld aan. Terwijl we dit, gezien de schaarse ruimte, zouden moeten combineren. Door nu niet slim met de ruimte die er is om te gaan, vergroten we onze problemen in de toekomst. En dat kost op de lange termijn juist meer geld. Als je het vanuit de lange termijn bekijkt kom je vaak tot hele andere conclusies. Circulaire economie is als een bril die je op zou moeten zetten. Met die bril zou je moeten kijken naar de vraagstukken die er liggen en naar oplossingen waar iedereen nu blij van wordt, maar ook in de toekomst.”

 

Dus de kosten en baten moeten wat meer in balans zijn met elkaar?

Florien: “Ja, dat niet alleen het bedrag dat je op dat moment moet betalen wordt bekeken, maar ook het bedrag dat je eventueel bespaard in de toekomst. Veel circulaire materialen hebben op dit moment nog geen label of keurmerk en dat is soms lastig bij de bank of de verzekering. Er moet nog veel gebeuren op het gebied van wet- en regelgeving voordat dit ook daadwerkelijk kan. Nu is het vaak nog actie-reactie: als de energie heel duur is, dan gaat iedereen isoleren. Ik vind het wel grappig, want veel mensen zeggen dat het idealistisch is om met circulariteit bezig te zijn, maar volgens mij valt het wel mee. Het heeft te maken met kennis en bewustwording: als je niet weet dat het er is of hoe het ook kan, dan moet je dit aan heel veel mensen nog laten zien.”

 

 

 

De studenten van het project ‘BuitensteBinnen’ zijn begonnen, waar kijk je naar uit binnen het project?

Florien: “Ik hoop dat ze me verrassen! En dat we het in ieder geval aan ons interne koplopernetwerk kunnen presenteren. We weten natuurlijk nog niet wat voor vorm het wordt, maar dat lijkt me wel heel gaaf. Ik werk hier zelf al jaren en ik hoop dat ze iets prikkelends, iets vernieuwends bedenken. Ik vind het daarnaast ook leuk en belangrijk als ze een positieve ervaring hebben met een overheidsorganisatie en dat zij er zelf ook wat van opsteken natuurlijk. Als laatste zou het mooi zijn als de studenten het thema ook een warm hart toedragen. Het zijn natuurlijk de medewerkers van de toekomst, dus het zou tof zijn dat zij dan in ieder geval een positief idee hebben over circulaire economie.”

 

Dat lijkt mij een mooie wens. Dank voor het delen Florien, leuk om te horen!

De eindbijeenkomst van dit project is in januari. Interesse in het project of de uitkomsten? Bekijk hier de projectpagina of neem contact met ons op via utrecht@academievandestad.nl of 085 3033 707.