Een succesvolle start! 

Voordat de sleutels waren uitgedeeld, gingen de Community Builders van Startblok Zeeburg al van start! Ze hebben geholpen met de selectiedagen en tekendagen van de bewoners.  Ook hebben ze ervoor gezorgd dat alle 250 bewoners een welkomstpakketje ontvingen. Daarnaast hebben zij kennis gemaakt met verschillende betrokken partijen en hebben ze allerlei activiteiten georganiseerd! Zo geeft Community Builder Alperen aan: “Afgelopen maanden waren goed, wij hebben veel dingen gedaan!” Ook was het een ingewikkelde periode, zoals Ilke benoemd: “Het was chaotisch. We moesten onze eigen plek vinden en het was druk om ons in te zetten als Community Builders naast onze eigen verhuizing.” Al met al zijn de Community Builders trots op wat ze al hebben bereikt!

 

De Community Builders van Startblok Zeeburg.
De Community Builders van Startblok Zeeburg.

 

Activiteiten op Startblok Zeeburg

Op Startblok Zeeburg is een clubhuis, waar bewoners samen kunnen komen en waar activiteiten worden georganiseerd. Hier hebben de Community Builders de afgelopen maanden al meerdere activiteiten georganiseerd, zoals eetavondjes, spelletjesavonden, een pubquiz en een taalcafé. Het waren gezellige activiteiten en waar de nieuwe bewoners elkaar konden leren kennen. De welkomstborrel was het mooiste moment voor Lois: “Op een gegeven moment gingen we met z’n allen Jenga spelen, waarbij iedereen heel gemakkelijk kon meedoen. Ook omdat de taalbarrière helemaal niet uit maakte. Het was heel gezellig en iedereen ging op een fijne manier met elkaar om. Het voelde echt als samen.”

Op een gegeven moment gingen we met z’n allen Jenga spelen, waarbij iedereen heel gemakkelijk kon meedoen. Het voelde echt als samen!”

Daarnaast zijn de Community Builders ook bezig geweest met het opzetten van een walk-in hour en kennismaken met betrokken organisaties, zoals stadsdeel Amsterdam Oost en Dynamo, waarmee ze samen activiteiten kunnen organiseren. Naast het organiseren van activiteiten weten de Community Builders daardoor ook bij wie ze terecht kunnen als ze bewoners moeten doorverwijzen of indien er iets aan de hand is. Ze werken daarin nauw samen met Remco, projectcoördinator Zelfbeheer bij Lieven de Key, die bijna elke dag aanwezig is.

“Ik heb veel dingen geleerd over mensen: hoe kan ik praten met andere mensen en hoe kan ik mijn emoties delen.

Leerzaam

Terugkijkend op de afgelopen periode vonden de Community Builders het een leuke ervaring, waar ze veel van hebben geleerd. Van praktische vaardigheden zoals time management en het bijhouden van kasboeken tot diepere inzichten. Alperen: “Ik heb veel dingen geleerd over mensen: hoe kan ik praten met andere mensen en hoe kan ik mijn emoties delen.” Nore-Linn: “Door deze ervaring ben ik erachter gekomen dat ik een maatschappelijke baan wil in de toekomst. Ik merk dat ik hier veel energie uithaal en gelukkig van wordt.” Raslan geeft aan dat hij in de toekomst voornamelijk Nederlands wilt leren en meer ervaring wil opdoen met het organiseren van activiteiten.

 

Spelletjesavond van de Community Builders op Startblok Zeeburg
Spelletjesavond van de Community Builders in het Clubhuis van Startblok Zeeburg

 

Vooruitblik

Na verschillende gezellige activiteiten staan er nog andere leuke activiteiten op de planning, zoals iftar diner, paasontbijt, taalcafés, sportactiviteiten en een zomer BBQ. Nore-Linn wil dat bewoners zich nog meer thuis voelen: “Ik kijk ernaar uit om nog meer een community te bereiken waar mensen nog meer naar events komen, nog veiliger voelen en nog meer thuis voelen. Ik hoop dat over een paar maanden iedereen die hier woont het gevoel heeft dat ie op hun plek is en het gevoel heeft dat ie altijd naar ons toe kan komen.”

“Ik hoop dat over een paar maanden iedereen die hier woont het gevoel heeft dat ie op zijn plek is en het gevoel heeft dat ie altijd naar ons toe kan komen.”

Wat willen de bewoners van Startblok Zeeburg?

Bij Academie van de Stad begeleiden we Community Builders in verschillende woonprojecten. We hebben verschillende handvatten voor Community Builders om mee aan de slag te gaan. Omdat we graag willen leren wat de behoeftes zijn van de nieuwe bewoners op Startblok Zeeburg, gaat Naomi (masterstudent Sociologie) onderzoek doen naar de behoeftes van de statushouders op Startblok Zeeburg en hoe de Community Builders daarop in kunnen spelen. Hiervoor zal ze regelmatig aanwezig zijn in het clubhuis en met bewoners in gesprek gaan. Veel succes met het onderzoek Naomi!

Naomi doet onderzoek naar community building
Naomi doet onderzoek naar community building

 

Wil jij nog meer weten over de Startblok Zeeburg?

Bekijk de projectpagina van Startblok Zeeburg of neem contact met ons op via: amsterdam@academievandestad.nl.

Ben jij ook opzoek naar een betaalbare woning in Amsterdam? En wil jij je inzetten voor jouw buurt? Meld je hier aan voor onze woonpool!