Een goede start voor iedereen

In het wooncomplex Startblok Zeeburg van woningcorporatie Lieven de Key wonen 250 jongeren. De groep is gemixt: de helft zijn Nederlandse jongeren en de helft statushouders van 18 tot en met 27 jaar. Samen bouwen zij aan een community waarin iedereen fijn kan samenleven.

Het doel van Startblok Zeeburg is niet alleen het huisvesten van jongeren in tijden van een krappe woningmarkt. Het is vooral het faciliteren van een goede start voor alle bewoners van het complex. Het Startblok biedt de verschillende groepen jongeren – of ze nou nog aan het studeren zijn of hun land hebben moeten ontvluchten – een springplank om hun leven op te bouwen in Amsterdam. Juist voor bewoners die net in Nederland zijn aangekomen, vormt het Startblok een mooi begin om Amsterdam te leren kennen en zich thuis te voelen in de stad.

 

Community Startblok Zeeburg

Om het startblok een positieve impuls te geven hebben woningcorporatie Lieven de Key en Stadsdeel Oost aan Academie van de Stad gevraagd om een project met Community Builders op te zetten. Vanaf september 2022 zetten zeven Community Builders zich gemiddeld vier uur per week in voor fijn samenwonen. Zij vormen de aanjagers van de community en zetten een bewonersvereniging op. Natuurlijk zijn de Community Builders daarnaast ook gewoon een gezellige buur en worden er mooie sociale activiteiten georganiseerd in de gemeenschappelijke ruimtes en in de buurt. 

 

 

Startblok Zeeburg
Een plattegrond van Startblok Zeeburg

 

Wil je meer weten over het project Startblok Zeeburg? 

Neem contact op met de projectcoördinator: 

Ayu Dam
ayu@academievandestad.nl