Het wereldwijde web geeft ons toegang tot informatie en kennis, en geeft ons de mogelijkheid om virtueel sociale relaties aan te gaan en te onderhouden. Ook administratieve taken zoals bankzaken, verzekeringen, (energie)contracten en belastingaangifte kunnen online en daarmee makkelijker en sneller geregeld worden. En heb je geen zin of tijd om met je wekelijkse boodschappen te sjouwen, of je weg door een overvolle Kalverstraat te banen op zoek naar een nieuwe spijkerbroek? Geen stress, je kunt het allemaal online bestellen en bij jou thuis laten bezorgen.
Nieuwe werelden ontdekken
Zelf haal ik veel plezier uit het ontdekken van de digitale wereld. Zo stuitte ik laatst op een ontzettend handige app: Pocket. Een virtuele ‘broekzak’ die je de mogelijkheid geeft interessante artikelen, lekkere recepten, films en series die je nog wilt zien, of nog te bezoeken reisbestemmingen op te slaan. Ook leer ik momenteel via de online e-learning omgevingen Datacamp en Code Academy de fundamenten van programmeren en data-analyse. En laatst nog tipte een collega mij op de website The-Syllabus.com. Tech-criticus Evgeny Morozov ontwikkelde een algoritme dat niet op basis van populariteit, maar op kwaliteit content selecteert op door jou opgegeven onderwerpen en thema’s. Met als gevolg dat je artikelen en bronnen te lezen krijgt die je met de bekende zoekmachines zoals Google waarschijnlijk niet zo snel had gevonden. De mogelijkheden van het internet en digitale platforms zijn eindeloos, en dat vind ik geweldig!
Digicoaches
Dat vind ik. Iemand die in een digitale tijdperk is opgegroeid en graag nieuwe dingen leert. In het project Digicoaches, een project waarin we mensen met een digitale achterstand computer- en internetlessen geven, ondersteunen we mensen die enorme moeite hebben zich in die digitale wereld te begeven. Ik associeer online met snelheid, efficiëntie en een zeker gevoel van vrijheid. Je bent immers niet langer gebonden aan een tijd of plek om bepaalde informatie of middelen te verkrijgen, of om iets te regelen.
Maar veel van de deelnemers in het project Digicoaches hebben juist behoefte aan die fysieke plek. En aan persoonlijk en menselijk contact. Een chatbot schenkt immers geen kop koffie voor je in. En vraagt ook niet hoe je dag was. Daar waar ik de digitale wereld zie als een gave onontdekte ruimte waar nieuwe mogelijkheden liggen, roept het wereldwijde web bij onze deelnemers een heel ander beeld op. Dat van een ver, moeilijk te bereizen land, waar je je niet verstaanbaar kunt maken en waarover bangmakende verhalen over ongure types en oplichters te rondte gaan.
Digitaal wijs worden
Maar dat betekent natuurlijk niet dat je dan niet op reis moet gaan. Wel kan het fijn zijn om dan in een groep te gaan, of met een georganiseerde reis waarin iemand je gidst. Op reis gaan kan ontzettend leuk zijn. Eigenlijk is dat ook hoe je het project Digicoaches moet zien.
In digitale groepslessen maken we mensen wegwijs in de digitale wereld. In deze lessen hebben we aandacht voor cybersecurity en veiligheid op het internet. We leggen uit wat DigiD is, dat je je inloggegevens niet zomaar met andere moet delen, en hoe je jouw computer en jezelf tegen virussen en oplichterspraktijken kunt beschermen. Maar belangrijker nog: in de lessen staan plezier en de behoeften van onze deelnemers centraal. We hebben deelnemers die nu via Skype hun familie in het buitenland kunnen spreken en zien. Deelnemers die nu hun eigen flyers kunt maken voor hun buurtactiviteiten. Of nu zelf naar de webshop van Zara kunnen browsen om daar naar leuke, nieuwe kleding te kijken.
Digitaal toegankelijk
Hoe je het ook wendt of keert: dat onze wereld steeds digitaler wordt, is een feit. Dat zorgt er ook voor dat mensen die niet meegaan in deze digitalisering steeds moeilijker aansluiting vinden in de wereld om hen heen. Projecten als Digicoaches, en vele andere projecten, activiteiten en organisaties in de stad, zijn belangrijke spelers in digitale inclusie. Die helpen minder digitaal vaardige mensen op een laagdrempelige manier die aansluiting te vinden. Zo houden we de digitale wereld toegankelijk voor iedereen.
Bron: Agenda Digitale Stad, gemeente Amsterdam.