De wijk Odeonpark in Almere is erg levendig met veel diversiteit. In de gekleurde containers wonen studenten, in de bruine gebouwen wonen veelal statushouders en in de grijze gebouwen wonen zowel Young Professionals als studenten. Het Odeonpark zit vol met jong volwassenen.

Vanuit Academie van de Stad wonen er vier community builders in het Odeonpark. Dit zijn Rudi, Danielle, Boerzo en Akash. Onder begeleiding van projectcoördinatoren Barbara en Pleuntje zorgen zij voor het ‘community-gevoel’ door Community Building.

Kletscafé

Elke week wordt het Kletscafé georganiseerd. Dit evenement is er zodat de buurt bijeen kan komen om te kletsen over alledaagse zaken. Het doel is dat de buren elkaar beter leren kennen, een wekelijkse plek hebben om naartoe te gaan en zich veilig voelen in de buurt. Het welbekende gezegde, liever een goede buur dan een verre vriend, is hier dan ook goed van toepassing.

Naast het wekelijkse Kletscafé wordt er ook maandelijks een Kletscafé XL georganiseerd. Dit evenement wordt, zoals de naam al doet verklappen, groter aangepakt. Het laatste Kletscafé XL evenement was een BBQ, op een zonnige dag in augustus.  Hierbij waren er maar liefst meer dan 30 mensen aanwezig. Sommige wonen op het park, andere zijn nauw betrokken. Met het zonnetje in de rug was het een super geslaagd evenement! Het volgende Kletscafé XL wordt een uitstapje naar Jump square; een indoor trampoline wereld. Oftewel springen tot je er bij neervalt.

Dichter bij je buren

Het doel van de evenementen vanuit Academie van de Stad is om de buurt een stukje dichterbij elkaar te brengen en de woonachtige statushouders te steunen waar nodig. Vol energie en passie kijken wij uit naar de toekomst met leuke bijeenkomsten, nieuwe bezoekers en vriendschappen.

Ik, Akash, heb het zelf ook erg naar mijn zin in de buurt! Zowel als bewoner als community builder beleef ik een mooie tijd. Almere biedt veel voorzieningen aan en de stad is, net als de mensen, erg jong. Ik leer veel nieuwe mensen, maar ook mijzelf, steeds meer kennen. De keuze om in Almere te wonen is dan ook een stap uit het verleden waar ik absoluut geen spijt van heb en juist trots op ben! Tijdens de wekelijkse Kletscafé bijeenkomsten is het de bedoeling om de community verder uit te bouwen. De community builders zetten zich in om de bewoners te verbinden. Bij de vraag hoe de bewoners de buurt en het Kletscafé in één zin zouden beschrijven, gaven zij als antwoord:

“Ook al zien we elkaar niet veel, we staan altijd voor elkaar klaar en hebben het erg gezellig.” – Joppe

“Het is een typerend studentencampus. Sommige willen graag feesten, andere weer totaal niet. Maar iedereen staat open voor een praatje en dat geeft een veilig gevoel.” – Zita

“Altijd gezellig de evenementen met de community builders op het Odeonpark!” – Nikki

“Het is altijd heel gezellig en ontspannen. Ik vind het erg leuk op het Odeonpark en ga altijd met veel plezier naar het Kletscafé.” – Nina

“Mijn gevoel bij de buurt is dat het een jonge en levendige buurt is. Er is genoeg te doen en veel mensen kennen en spreken elkaar. De activiteiten in en rondom het buurtcentrum zijn altijd openhartig en hartstikke gezellig, wat de sociale cohesie ten goede komt.” – Yorrim

“Binnen Odeonpark staan de buren best ver uit elkaar. Veel zijn onbekenden maar het Kletscafé en de andere evenementen geven de mogelijkheid om elkaar beter te leren kennen als je daar behoefte aan hebt.” – Lotte

 

Benieuwd geworden naar de dagelijkse activiteiten van de Community builders? Volg hen dan op hun Facebook en Instagram!