Startblok Wormerveerstraat is sinds een paar maanden écht van start gegaan. In dit wooncomplex biedt woningcorporatie Lieven de Key 96 jonge en nieuwe Amsterdammers een kans om een start te maken in de hoofdstad. De helft zijn Nederlandse jongeren, de andere helft vluchtelingen met een asielstatus. In een compleet gerenoveerd pand in de Spaarndammerbuurt spreek ik Arnold Hooiveld, die het woonproject coördineert.

 

Arnold, hoe ben je in deze baan terecht gekomen?

 

Via een omweg ben ik in dit werk terecht gekomen. Ik heb eerst geschiedenis gestudeerd en daarna gewerkt op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Op een gegeven moment besloot ik dat ik me dagelijks voor mijn stad Amsterdam wilde inzetten. Toen kreeg ik de kans om sociaal beheerder te worden bij Lieven de Key. Een ontzettend leuke en uitdagende baan. Via dit werk kan ik concreet iets betekenen in de levens van jonge mensen, dat geeft mij heel veel voldoening.

 

‘Via dit werk kan ik concreet iets betekenen in de levens van jonge mensen’

 

Dat kan ik me voorstellen. Je bent ook projectcoördinator van Startblok Riekerhaven. Hier is het een en ander misgegaan. Hoe kijk je hier nu tegenaan? 

 

Startblok Riekerhaven was het allereerste Startblok-project ter wereld. Dit idee ontstond in 2015, wanneer de vluchtelingencrisis zijn piek bereikte en een grote groep statushouders moest worden gehuisvest. Het idee was om statushouders en jongeren samen te laten wonen in één community, waar ze elkaar konden helpen met het bouwen aan hun toekomst.  Nooit eerder is dit op deze manier gedaan. Daarom liepen we ook tegen onvoorziene hindernissen aan. Dan gingen we met onze samenwerkingspartners steeds op zoek naar oplossingen en verbeteringen – daar hebben we ontzettend veel van geleerd. 

Zo steken we nu bijvoorbeeld veel meer energie en tijd in het versterken van de community. Verder hebben we geleerd dat bepaalde zaken, zoals overlast en zorgsituaties, door onze professionele zorgpartners moeten worden opgepakt en niet door de bewoners, ook al is het uit goede wil. Ik ben overtuigd van de kracht van gemengd wonen, ook al komen er uitdagingen bij kijken.

 

‘De kracht van het gemengd wonen ligt erin dat de levens van starters en statushouders meer overeenkomsten hebben dan op eerste ogenblik lijkt’

 

 

Waar ligt volgens jou de kracht van gemengd wonen?

 

De kracht van het gemengd wonen ligt erin dat de levens van starters en statushouders meer overeenkomsten hebben dan op eerste ogenblik lijkt. Ze zijn allemaal tussen de 18 en 28 jaar als ze in het Startblok komen wonen en in een levensfase waarin ze zichzelf aan het ontwikkelen zijn. Een fase van eerste studie, eerste baan, nieuwe vrienden maken in de stad, relaties beginnen. Hier is veel ruimte voor ontwikkeling. Zo zal iemand die uit Syrië komt en geen vrienden of familie in de buurt heeft, overeenkomsten hebben met iemand die vanuit een dorpje uit Limburg naar de grote stad komt en die hier ook nog geen netwerk heeft. 

Juist doordat ze in deze gedeelde fase zitten, kunnen er bijzondere verbindingen ontstaan tussen bewoners. En dat is ook ons doel. Het gaat niet alleen om het huisvesten van jongeren, maar vooral om het faciliteren van een goede start voor alle bewoners van in het Startblok, waarin iedereen fijn kan samenleven en als een echte community naar elkaar omkijkt.

 

Startblok Wormerveerstraat
De Community Builders van Startblok Wormerveerstraat

 

Wat is het belangrijkste ingrediënt van zo’n community?

 

Het is erg belangrijk om sociale veiligheid scheppen. Dit betekent dat mensen zich veilig moeten voelen om verbindingen met andere aan te gaan. Tijdens het selectieproces van Startblok Wormerveerstraat hebben we dan ook extra gekeken naar motivatie: Waarom wil je hier graag wonen? Wat zoek jij in een community en wat wil je bijdragen? 

Bovendien hebben we ook gekeken naar de connectie met de buurt. Zo wonen hier een aantal jongeren die zelf in de Spaarndammerbuurt zijn opgegroeid. Kortom: we hebben een groep mensen bij elkaar verzameld die open staat voor elkaar, waarmee de basis voor het Startblok is gelegd. 

 

Academie van de Stad is gevraagd om de Community Builders te faciliteren en ondersteunen. Hoe kijk je naar de samenwerking met Academie van de Stad? 

 

Daar ben ik heel enthousiast over en heb ik ontzettend veel zin in. Wij hebben bij Lieven de Key enige ervaring opgedaan met jongerenprojecten. Maar Academie van de Stad zit op verschillende plekken in de stad en heeft veel woonprojecten met jongeren en daar ontzettend veel ervaring mee. Dus we hopen dat het een mooie kruisbestuiving wordt waar wij leren van jullie ervaringen. 

Het is belangrijk dat ontmoetingen tussen bewoners gestimuleerd en gefaciliteerd worden door de Community Builders. Het gaat namelijk niet altijd vanzelf. De Community Builders moeten de juiste tools krijgen om bijvoorbeeld activiteiten aan te jagen, WhatsApp groepen te organiseren en ideeën op te halen. Ik kijk uit naar de samenwerking met Academie van de Stad, die dit proces zal begeleiden. 

 

Zijn de Community Builders al begonnen met de eerste activiteiten?

 

De eerste activiteit is net geweest! Dit was een welkomst evenement om te laten zien dat we er zijn en er werd warme chocomel uitgedeeld. Ook hebben bewoners al contact met elkaar gelegd via WhatsApp groepen en hebben de Community Builders een buurtactie opgezet. Buurtbewoners konden spullen doneren aan het Startblok. De nieuwe bewoners konden de spullen gratis pakken voor hun nieuwe woning. De komende tijd zullen er nog veel meer activiteiten plaatsvinden, zeker nu de coronamaatregelen meer ontmoeting toelaten.

 

Dat klinkt goed! Wat hoop je over 5 jaar met Startblok Wormerveerstraat te hebben bereikt?

 

Over 5 jaar verlaat de eerste lichting van bewoners het Startblok. Ik hoop dat alle 96 bewoners een fijne plek hebben gehad. Dat ze mooie eerste stappen hebben gemaakt in Amsterdam. Dat ze zich hier veilig thuis voelen en aansluiting voelen bij de stad. De nieuwe lichting staat dan weer voor de deur.

 

Bedankt voor het interview, veel succes Arnold!

 

Arnold Hooiveld
Arnold Hooiveld, projectcoördinator Startblok Wormerveerstraat

 

Meer weten?

Meer weten over het Startblok Wormerveerstraat? Bekijk dan deze pagina of neem contact op met projectcoördinator Amy via amy@academievandestad.nl