StudentJobcoach is in 2014 ontstaan in Amsterdam Noord. Sinds die tijd is het aantal werklozen gehalveerd, schreef het Parool vorig jaar. Helaas is dit aantal sinds de corona-crisis weer aan het toenemen. Dit is te herleiden aan het feit er al meer dan tweeduizend aanvragen voor een bijstandsuitkering zijn gedaan door jongeren tot en met 27 jaar, zo schrijft de Amsterdamse gemeente zelf in dit artikel.

Binnen deze huidige ontwikkelingen heeft Academie van de Stad StudentJobcoach dit jaar voor het eerst ook opgestart in Amsterdam Nieuw-West en Zuidoost. In deze verschillende stadsdelen zijn in totaal 30 coaches actief die jongeren persoonlijke begeleiding bieden naar werk, stage of opleiding. Onze coach Denzell neemt je mee de ervaringen die hij opdoet in Zuidoost.

Denzell

Leer Denzell kennen

Op de foto hierboven zie je Denzell: 26 jaar oud, student Social Work en actief als coach binnen ons project Studentjobcoach Zuidoost. Hij is zelf opgegroeid in Zuidoost en kent de voordelen van coaching. Als jongere is het namelijk niet altijd makkelijk om te bepalen welk pad je wil bewandelen. Ga je werken, studeren of heb je andere plannen? Via Passie voor je Toekomst is Denzell in contact gekomen met een loopbaancoach die hem vooral heeft geholpen met het bepalen van richting in zijn leven. Deze positieve persoonlijke ervaring gunt hij andere jongeren ook. Vandaar dat hij zich nu met hart en ziel inzet voor jongeren in Zuidoost.

Coachen, hoe ziet dat eruit?

Vanaf september 2020 is Denzell bij ons actief al coach. Sinds een aantal weken coacht hij een jongen van 24 uit Amsterdam Zuidoost. Deze jongeman is werkloos sinds het begin van de corona-crisis. Denzell legt uit hoe hij zijn coachee ondersteunt: “Op het gebied van CV en motivatiebrief is ondertussen een hoop gebeurd. We hebben hierin samen grote stappen kunnen zetten. Met dit op zak help ik hem nu bij het benaderen van werkgevers en het oefenen van sollicitatiegesprekken.” Denzell twijfelt zelfs om met zijn coachee mee te gaan op sollicitatiegesprek, als daar behoefte aan is en mits het wordt toegelaten. Los van de coaching-werkzaamheden delen Denzell en zijn coachee een vergelijkbare belevingswereld. “Mijn coachee en ik hebben het vaak over muziek, een passie die we samen delen.  Onlangs heb ik hem gelinkt aan een collega met een muziekstudio in Zuidoost, hopelijk gaan ze toffe dingen maken.”

Het verhaal van Denzell en zijn coachee is slechts één van de vele succesverhalen vanuit de  StudentJobcoach-formule. Dankzij de inzet van Denzell wordt er een verschil gemaakt voor zijn coachee. Dat is precies waarom Denzell coach is geworden; om het verschil te maken. “Maar ook gewoon omdat het ontzettend leuk is om andere jongeren in Zuidoost te leren kennen”, legt hij uit.

Denzell
Het team van StudentJobcoach Zuidoost, met Denzell helemaal rechts.

Flyeren om jongeren te bereiken

Tot aan juni 2021 zal Denzell zich in blijven zetten voor jongeren in Amsterdam Zuidoost. Momenteel zijn Denzell en zijn team druk bezig met het bereiken van jongeren. Er is al veel contact gelegd met verschillende organisaties en sleutelpersonen in Zuidoost. Onder andere kerken, sportscholen en buurtcentra zijn op de hoogte van onze activiteiten. Ook Oom Ró, de jeugdagent in Zuidoost, is enthousiast geraakt. Hopelijk weten wij op deze manier veel jongeren te bereiken die de hulp van een leeftijdsgenoot goed kunnen gebruiken.

Denzell
In uniform jeugdagent Oom Ró, met de flyer over Zuidoost die Denzell en zijn team hebben uitgedeeld.

Naast Denzell staan ook Nikisha, Jacienca, Siomara en Oguzhan in de startblokken om een verschil te maken in een Zuidoost. Wat Denzell betreft een top team waarmee hij nog veel mooie successen hoopt te bereiken.

Ken jij iemand in Amsterdam Zuidoost die hulp zou kunnen gebruiken van deze toppers? Neem dan vooral contact met het team op via loulou@studentjobcoach.nl.

Denzell