Digitalisering wordt steeds meer geïntegreerd in onze maatschappij op een ongekende snelheid. We kunnen eigenlijk al niet meer zonder. Denk maar aan het regelen van belastingen, bankzaken of verzekeringen. En wat dacht je van beeldbellen naar elkaar! En ga zo maar door. Voor oudere mensen is het vaak moeilijk om de snelheid van de veranderingen binnen de digitale wereld bij te houden. In het project Digicoaches helpen studenten, ook wel digicoaches genoemd, ouderen om hen zich beter in thuis te laten voelen in de digitale wereld.

Geslaagd!

Vorig jaar zijn we gestart met dit project en hebben 71 deelnemers kunnen trainen waarvan 59 deelnemers ook een echt certificaat hebben behaald. Dit jaar hebben wij 44 deelnemers mogen ontvangen, waarvan er 40 mensen hun certificaat hebben behaald! Normaal gesproken worden er in een jaar van het project twee trajecten van 10 weken gehouden, maar door de maatregelen rondom COVID-19 is er dit jaar maar één traject gehouden, verspreid over 20 weken. Vandaar dat er dit jaar minder mensen hebben mee kunnen doen aan het project. Hoewel er minder mensen mee hebben kunnen doen, is het percentage van 83,1% geslaagden, naar 90,9% gegaan!

Naast dit cijfermatige succes zijn er persoonlijke en zelfs emotionele successen behaald. De digicoaches hebben zich ontwikkeld in hun kennis en kunde m.b.t. coaching, deelnemers kregen steun, om hun uitdagingen te overkomen en de ervaringen die zijn opgedaan zullen niet worden vergeten.

Een van de digicoaches helpt een cursist. Deze foto is gemaakt voor de Corona-crisis.

Ervaringen

Eén van de deelnemers vertelt: “Ik vond het werken met Klik&Tik eerst wel heel erg wennen, maar het ging steeds beter. Ik vond het steeds leuker worden, tot we helaas noodgedwongen met de lessen moesten stoppen vanwege Corona. Heel erg jammer want ik had net de smaak te pakken en wilde graag nog meer oefenen met een digicoach er fysiek bij. Waar ik in ieder geval heel erg blij mee ben, is dat ik wat handiger ben geworden op de mobiele telefoon. Het is heel fijn om hier ook dingen op te kunnen doen die ik eerst niet kon.”

Tijdens de COVID-19 maatregelen zijn een aantal deelnemers thuis toch doorgegaan met het werken met Klik&Tik. Sommige op zichzelf, anderen met telefonische hulp van de digicoaches. Sommige deelnemers zijn zelfs zo ver gekomen dat zij met elkaar een whatsapp groep hebben gemaakt. Hierin leggen ze dingen aan elkaar uit en kunnen gezellig chatten met elkaar!

Een andere deelnemer vertelt over hoe zij wekelijks met een vriendin van haar naar het buurthuis kwam. Zij werkte thuis ijverig aan Klik&Tik op haar tablet tijdens de COVID-19 maatregelen, met telefonische begeleiding van een digicoach. Zij vertelt dat zij erg dankbaar is voor de begeleiding en de steun. Daarnaast hoopt zij erop dat er weer een nieuwe cursus start in het nieuwe jaar.

Daarin staat ze niet alleen. Van een boel deelnemers hebben wij vernomen dat zij uitkijken naar de start van een nieuwe cursus. Helaas zal dat aankomend schooljaar niet meer gebeuren. Het afgelopen halfjaar was anders dan normaal, maar ondanks dat heeft iedereen het heel erg naar zijn/haar zin gehad. Wanneer Academie van de Stad de kans krijgt dit project weer op te starten hopen we dat het net zo gezellig en leerzaam wordt als de twee voorgaande jaren!

Wil je meer weten over dit project? Klik dan hier.