Het thema relaties en seksualiteit is voor veel docenten een lastig onderwerp om aan te snijden. Vaak is er naast het drukke reguliere lesprogramma weinig tijd over om dit in de klas te bespreken. Young Professionals van Academie van de Stad worden daarom ingezet als gastdocenten op mbo-scholen. Ze worden hierin getraind en klaargestoomd door de GGD Amsterdam. De ervaring leert dat Young Professionals goed aansluiten en geaccepteerd worden door de doelgroep. Ze kunnen daarom veel bereiken in discussies omtrent deze taboe thema’s. 

Wij waren benieuwd hoe de Lang Leve de Liefde docenten het zelf ervaren in de klas. Daarom vroegen we Dion, een van de gastdocenten, om ons een dag mee te nemen in de klas tijdens één van zijn lessen. In dit artikel deelt hij zijn ervaringen en legt hij uit wat hij er leuk, maar ook soms lastig aan vindt. 

 

Blozende blikken

Even moe als de studenten aan wie je de gastles komt geven, loop je ’s ochtends de school binnen. Daar in de hal zit je collega-gastdocent al klaar om de lesvoorbereiding af te maken en samen nog even de laatste puntjes op de i te zetten. Met een goede doses enthousiasme en ook een klein beetje spanning bereid je de laatste dingen voor. Dan is het nu echt tijd om te gaan beginnen. De docent komt ons ophalen en brengt ons naar een klas vol met nieuwsgierige en verwarde studenten.

‘Waarvoor zijn jullie hier?’ Vraagt een leerling achterin de klas. Ik leg uit dat we van het project Lang Leve De Liefde zijn en een les komen geven over liefde en relaties. Er ontstaat meteen onrust en geroezemoes in de klas maar tegelijkertijd zie je meerdere geïnteresseerde en blozende blikken jouw richting op kijken. Al snel merk je wat voor studenten je voor je hebt, wie wat meer verlegen is en vooral wie dat wat minder is. Hoe stoer of ongeïnteresseerd sommige studenten ook proberen over te komen, zie je toch dat ze allemaal stiekem erg geïnteresseerd zijn.

 

Respect in de klas

Wanneer de les echt begint, merk je dat de studenten nog een beetje op gang moeten komen. Een paar doen er gelijk al mee, maar veel kijken eerst nog de kat uit de boom. Langzaamaan zie je dat steeds meer studenten die rechtop gaan zitten en mee gaan doen. Tijdens de les hoor je vaak wat foute grappen, kleine onenigheden of uitgesproken meningen opkomen, maar evenveel kleine nuances, respectvolle gesprekken en wederzijds begrip. Het is mooi om te zien dat de studenten van zich willen laten horen, oprecht geïnteresseerd zijn en ook veel van elkaars inzichten kunnen leren. Juist de tegenovergestelde meningen zorgen voor goede gesprekken. 

Maar het kan ook voorkomen dat er heftige uitspraken gedaan worden over een onderwerp zoals homoseksualiteit. Op zulke momenten moet je als gastdocent sterk in je schoenen staan. Iedereen moet in principe kunnen zeggen wat hij of zij wil, maar je wilt ook laten weten dat sommige uitspraken kwetsend kunnen zijn. Er zijn grenzen, en jij als gastdocent moet deze bewaken en bewaren in het klaslokaal, zodat het een veilige omgeving blijft voor iedereen. Dit is iets uitdagends, waar wij als gastdocenten heel veel van leren!

 

Lang Leve de Liefde

Dan is de les afgelopen. We zeggen de studenten gedag. Na de les blijven er nog een paar studenten hangen om ons nog even te bedanken voor de les, of nog iets leuks of interessants te delen. Vervolgens komt de docent gechoqueerd naar jullie toe om te vertellen dat deze klas vol lieve, attente en intelligente studenten normaliter een onhandelbare groep is en dat ze nog nooit zo goed hebben meegedaan. Voor mij laat dit zien waarom we deze lessen moeten geven: liefde is écht iets wat iedereen aangaat en ook iedereen interesseert.

Wat vaak in eerste instantie een groep lijkt die niet heel geïnteresseerd is of waar de studenten er door heen praten of niet meedoen, blijkt het achteraf toch dat ze onze lessen heel interessant vinden en er veel van leren. Veel jongeren krijgen weinig uit hun omgeving mee over deze onderwerpen. Als ze het er dan over hebben in de les, is het mooi om te zien dat ze van elkaar inzichten kunnen leren en oprechte interesse tonen. Dit laat zien dat het belangrijk is om de Lang Leve de Liefde lessen te blijven geven en om zo samen te werken aan een maatschappij met meer begrip en acceptatie naar elkaar toe.

 

Meer weten over Lang Leve de Liefde?

Bedankt Dion voor het inkijkje! Lang Leve de Liefde is een project dat bijdraagt aan het stimuleren van acceptatie rondom seksuele diversiteit, liefde en relaties. Een erg waardevol en belangrijk project waar wij trots op zijn. Tot juli 2022 zullen de Young Professionals lessen geven over deze onderwerpen. Vanaf september zullen wij opnieuw deze lessen geven in samenwerking met de Lerarenopleiding Zorg en Welzijn van de Hogeschool van Amsterdam. 20 enthousiaste studenten zullen dan voor de klas staan bij verschillende mbo-scholen in Amsterdam. Hier kijken wij ook weer naar uit! Wil je meer informatie over het project? Lees het hier.

Ken jij zelf mbo-scholen in Amsterdam waar de studenten baat zouden kunnen hebben van deze lessen? Mail dan gerust naar lll.gastdocent@gmail.com of neem contact op met Bob Merkx via 06 2136 7636!