Het project Lang Leve de Liefde

Lang Leve de Liefde is een lesprogramma waarmee docenten in het praktijkonderwijs met seksuele diversiteit aan de slag kunnen. De GGD Amsterdam merkt echter dat het implementeren van deze methode bij mbo’s moeizaam verloopt. Docenten zijn druk genoeg met het geven van de reguliere lessen en er is weinig ruimte voor extra aanbod. Daarom zijn studenten van de Lerarenopleiding Zorg & Welzijn de klas in gegaan om gastlessen te geven over relaties en seksualiteit in het mbo.

 

Seksualiteit in het mbo

Om het thema seksualiteit toch binnen het mbo ter sprake te kunnen brengen, wil GGD Amsterdam deze lessen aanbieden met behulp van studenten. Studenten zitten in de meeste gevallen dichter bij de belevingswereld van mbo-studenten dan docenten. De ervaring leert dat studenten goed aansluiten en geaccepteerd worden door de doelgroep. Ze kunnen daarom veel bereiken in deze lessen over seksualiteit.

 

Training voor studenten

Aan het begin van dit project hebben de studenten een tweedaagse training gekregen, gegeven door de GGD. Hierdoor zijn zij klaargestoomd om de Lang Leve de Liefde-lessen te geven. De eerste cursusdag was vooral gericht op het kennismaken met de theorie. Tijdens de tweede cursusdag zijn de studenten gaan oefenen met de lesmethode. In duo’s hebben de studenten de gastcolleges gegeven op de mbo’s. Zo hebben de gastdocenten van elkaar geleerd en vulden zij elkaar aan waar nodig.

 

Lessen op het mbo

Na een half jaar van lessen geven, kijken de studenten positief terug op dit project. Ze hebben veel mooie ervaringen gehad, veel geleerd en kijken er naar uit om deze kennis weer verder toe te passen. Wij wensen de studenten veel succes daarbij!

Een inkijkje in het project Lang Leve de Liefde? Bekijk onderstaande video!