75,5% van alle Amsterdammers heeft een stem uitgebracht. Dit is ongeveer vergelijkbaar met 78,92% van de tweede kamerverkiezingen in 2017. Helaas is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om te gaan stemmen. Onderzoek naar opkomstcijfers in Amsterdam wijst uit dat vooral oudere Amsterdammers met een migratieachtergrond minder vaak naar de stembus gaan. De gemeente Amsterdam zou graag weten hoe zij deze groepen, bijvoorbeeld via stemhulp, toch kunnen motiveren om hun stem uit te brengen. 

Politieke participatie

Mijn naam is Anne Kloos en ik ben 21 jaar oud. Ik studeer, zoals je hierboven al kunt lezen, Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Ik ben nu voor mijn scriptie aan het kijken naar politieke participatie in Amsterdam. Een ontzettend belangrijk onderwerp, aangezien niet alle groepen evenveel stemmen en dus minder gerepresenteerd zijn. Met dit project kan ik me niet alleen verdiepen in een onderwerp dat ik erg leuk vind, maar worden deze uiteindelijk ook gepresenteerd aan de gemeente Amsterdam. Dat is echt ontzettend tof.

Nieuw-West

Mijn onderzoek Stem voor Iedereen zal voornamelijk inzoomen op Amsterdam Nieuw-West. Het is een hele interessante wijk, die over het algemeen wordt gezien als een wijk die wat extra aandacht nodig heeft. Ook de opkomstcijfers zijn er een stuk lager dan in de rest van Amsterdam. Behalve dat het maatschappelijk en wetenschappelijk een interessante focus is, is het ook voor mij persoonlijk een belangrijk onderwerp. Ik woon zelf in Nieuw-West en ik doe hier ook vrijwilligerswerk. Ik zie hoe belangrijk het is dat er meer aandacht komt voor deze wijk en hoe belangrijk het is dat bewoners elkaar helpen.

Het doet ertoe

Dat is ook het leuke aan dit project: je onderzoeksresultaten doen ertoe. Ik vind het ontzettend belangrijk dat er een goede politieke representatie is, zeker voor de mensen die minder bevoorrecht zijn dan anderen, puur doordat ze opgroeien in een “slechtere” wijk. Het is heel tof dat ik via dit project ook de gemeente kan adviseren, zodat ik iets kan betekenen voor mijn eigen wijk.

Daarnaast is het ook heel erg leuk dat ik via Academie van de Stad in contact kan komen met allerlei interessante lokale organisaties. Hopelijk kom zo ook meer te weten te komen over de wijk waarin ik woon. Het is super tof dat ik met dit project niet alleen bijdraag een maatschappelijk probleem, maar dat je er ook zelf iets van kan opsteken. Verder heb je ook nog een extra helpende hand met je scriptie, natuurlijk via de coördinator van AvdS, maar ook een groep studenten die allemaal werken aan hetzelfde project. Een scriptie is natuurlijk best een groot onderzoek, maar ook niet groot genoeg om alle problemen aan te kaarten. Ik hoop dat wij, de groep studenten, gezamenlijk tot een goed en stevig onderbouwd advies kunnen komen. Zodat er straks een stem voor iedereen is!