Na de asielcrisis in 2016 ontvouwt zich nu opnieuw een crisis, veroorzaakt door de situatie in Oekraïne. Vele Oekraïners zijn op de vlucht geslagen voor oorlogsgeweld en zoeken onderdak in Europa. Nederland vangt momenteel zeker 33 000 vluchtelingen uit Oekraïne op. Ook de gemeente Utrecht heeft opvanglocaties vrijgemaakt om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Opnieuw blijkt hoe belangrijk het is dat een stad zijn hart opent voor iedereen. De gemeente Utrecht wil een inclusieve stad zijn, waar nieuwe Utrechters vanaf het begin meetellen en kunnen meedoen. Samen wonen, leren en werken staat daarin centraal. In lijn met deze visie heeft de gemeente Plan Einstein bedacht: een vernieuwende aanpak voor de opvang en integratie van vluchtelingen in asielzoekerscentra, met Einstein Hubs als plekken voor samenkomst, opleiding en recreatie.
Plan Einstein
Met Plan Einstein wilt de gemeente plekken creëren waar bewoners van Utrechtse asielzoekerscentra, buurtbewoners en andere Utrechters samenkomen. In de zogeheten ‘hubs’ van Plan Einstein is er ruimte voor het volgen of samen organiseren van activiteiten, ontmoetingen, cursussen, opleidingen en vrijwilligerswerk. Het cursusaanbod op Plan Einstein is er daarom niet alleen voor vluchtelingen, maar ook voor buurtgenoten. Vluchtelingen kunnen hier samen met andere (buurt)bewoners vanaf dag 1 meteen aan de slag. De cursussen en activiteiten die ze op Plan Einstein volgen en het netwerk dat ze opbouwen kunnen de kansen van vluchtelingen en wijkbewoners op een betere toekomst vergroten, ongeacht waar die toekomst ligt.
Project Einstein Hubs
De gemeente Utrecht heeft Academie van de Stad gevraagd om een onderzoeksproject op te zetten naar de Einstein Hubs, want hoe zou Utrecht eruit zien als er op een aantal straathoeken Einstein Hubs worden geplaatst? En hoe gaan deze locaties eruit zien? Maaike, Michelle en Chiara vormen samen één van de groepen studenten Spatial Design (HKU) die aan de slag gaan met dit project. Een bijzondere opdracht vinden ze. Na het verhaal van opdrachtgever én medebedenker van Plan Einstein, Jan Braat van de gemeente Utrecht, vonden ze het in eerste instantie nog lastig in te schatten hoe zo’n Hub er nou precies van binnen uitzag en wat ze konden verwachten.
Eenmaal op bezoek bij een van de Hubs, het Wilde Westen, en na een gesprek met directeur Dorothe Lucassen werd hen dit des te duidelijker. De Hub was bij lange na niet wat ze ervan hadden verwacht. Wat hen te wachten stond was een welkome en vriendelijke sfeer. “Toen we eenmaal de kantine hadden gevonden werden we overspoeld met gelach. Overal liepen blije mensen en blije kinderen”. Chiara bleek te plek al langer te kennen: “Ik was hier al eens eerder geweest om een boek te lenen. Ik had toen alleen mijn voornaam gegeven, maar ze herkenden me nog steeds! Ook al was dat meer dan een half jaar geleden”.
‘Het gaat om de persoon’
Bij het Wilde Westen gaat het om de persoon, zien Maaike, Michelle en Chiara. Het gaat niet gelijk om alle zware en heftige dingen die iemand heeft meegemaakt. Maar er wordt eerst een respectvolle en veilige omgeving gecreëerd waar mensen mogen zijn. Veiligheid en elkaar leren kennen resulteert vanzelf in openheid en het delen van verhalen: “Er wordt hier niet gesproken van vluchtelingen, maar van iemand die op de vlucht is, wat in theorie elk van ons zou kunnen overkomen. Het gaat om een individu, een persoon.”, constateren de studenten. Maaike, Michelle en Chiara zijn van plan met nog veel meer verschillende mensen te praten en gesprekken te voeren om het project zo persoonlijk mogelijk te maken.
Einde in zicht Einstein Hubs
De studenten komen net uit de onderzoeksfase en duiken nu in de ontwerpfase. De resultaatgebieden lopen uiteen van het ontwerpen van een nieuwe Hub, het ontwikkelen van een flexibele en mobiele Hub tot het vormgeven van een compleet nieuw AZC in Plan Einstein-stijl. Op 17 juni 2022 is het moment daar: de eindbijeenkomst van het project. Dan zullen de studenten al hun ideeën en ontwerpen presenteren aan de gemeente Utrecht én andere betrokkenen en geïnteresseerden. Lijkt het jou leuk om hierbij aanwezig te zijn of wil je meer weten over dit project? Neem dan contact op met projectcoördinator Emy Kenter via emy@academievandestad.nl.