Een stad voor iedereen

Het uitgangspunt van Utrecht is een inclusieve stad te zijn: een stad voor en met iedereen. Plan Einstein is een project binnen het AZC, passend bij dit uitgangspunt, waarbij samen leven, samen leren en samen werken centraal staan. Het cursusaanbod is er daarom niet alleen voor vluchtelingen, maar ook voor buurtgenoten. De cursussen en activiteiten die ze op Plan Einstein kunnen volgen en het netwerk dat ze opbouwen, kan de kansen van vluchtelingen en wijkbewoners op een betere toekomst vergroten, ongeacht hun status en ongeacht waar die toekomst ligt. 

Plan Einstein

Het idee van dit project: het principe van Plan Einstein over de stad te verspreiden en zogenaamde Einstein Hubs te creëren. Met als doel te verkennen hoe ruimtes op zo’n manier kunnen worden ingericht dat ze worden ervaren als ‘free open spaces for meaningful encounters‘. Ruimtes waar mensen kunnen zijn, met elkaar in contact kunnen komen en waar ze worden uitgedaagd om aan activiteiten en cursussen mee te doen. 

 

Studenten aan de HKU

Studenten Spatial Design aan de HKU gaan aan de slag met dit vraagstuk. Het project bestaat uit een onderzoeksfase en een ontwerpfase. Studenten focussen zich dus enerzijds op het onderzoeken van de plaatsing van de Hubs en het creëren van aantrekkelijke safe spaces in deze Hubs. Als anderzijds op het bedenken van creatieve concepten. 

 

 

Einstein Hubs