Verhalenvanger

Verhalenvanger houdt in dat ik júíst op zoek ga naar momenten van verbinding. Dit doe ik samen met mijn collega Soukaïna binnen de onderwijsprojecten van de organisatie. We lopen op een onbevangen manier mee met de studenten die vanuit hun onderwijs aan een maatschappelijk vraagstuk worden gekoppeld. Daarbij focussen we ons vooral op de ervaringen die studenten raken of gebeurtenissen waar emoties opeens opspelen. Dit is ontzettend leuk om te doen en een mooie manier om aan een project te werken. De inhoud is van belang, maar het is ook belangrijk om de (leer)ervaring eromheen op een aansprekende manier in beeld te brengen.

Verhalen vastleggen

Ik ben bij Academie van de Stad als stagiaire verhalenvanger aan de slag gegaan omdat ik graag meer wilde leren over het creëren van creatieve content. Zelf ben ik afgestudeerd in Algemene Sociale Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Helaas ben ik daar eigenlijk nauwelijks met journalistieke vaardigheden in aanraking gekomen. Dit wilde ik dus graag ontdekken binnen een maatschappelijke organisatie! Door deze stage heb ik naast de creatieve vaardigheden ook veel geleerd over de vraagstukken waar AvdS projecten voor opzet. Zo was ik een keer bij het project Lifeline in Amsterdam Zuid-Oost. Hierbij kregen studenten de opdracht om ideeën te bedenken om de Lifeline op te fleuren. Toen ik naar de eindpresentaties kwam kijken en rondliep om hier en daar wat vragen te stellen, kwamen er na afloop meerdere studenten op me af die betreurd vroegen waarom ik hen niet had geïnterviewd. Dat vond ik ontroerend; iedereen wil gehoord worden en het is zo belangrijk om verhalen vast te leggen! Dit moment zal me bijblijven omdat het me liet beseffen dat het belangrijk is om verhalen vast te leggen en een stem te geven aan de mensen achter zo’n mooi project.

Het einde in zicht

Ik loop stage tot eind januari 2020. In die tijd zal ik nog bij een aantal leuke bijeenkomsten aanwezig zijn. Daarbij hoop ik anderen te laten zien dat het belangrijk is om verder te kijken dan het inhoudelijke aspect van onze projecten. De persoonlijke momenten binnen een project zijn net zo belangrijk om van te leren.

Ik ga het erg jammer vinden als mijn tijd er bij Academie van de Stad op zit. Dus ik ga de komende tijd nog genieten van de fijne sfeer binnen de organisatie, de potjes tafelvoetbal op kantoor en mijn leuke mede stagiaires! Als je vragen hebt over mijn werk of werkwijze, schroom dan vooral niet te mailen naar projecttussenderegels@academievandestad.nl!