Het klinkt voor veel studenten blijkbaar te mooi om waar te zijn. Academie van de Stad begeleidt je in je inzet van 8 uur per week en de woning (met huurkorting) wordt via de woningcorporatie geregeld. Dat is precies de deal! De onderstaande video haalt alle addertjes, die er dus niet zijn, onderuit. In de video vertellen een betrokken opdrachtgever en twee enthousiaste Springlevend Wonen studenten wat het project inhoudt. De video geeft letterlijk een kijkje in de keuken bij verschillende wijken en huizen. Hopelijk schrijven nog meer studenten zich in!

Praatje in de supermarkt

Eva van Groenigen, projectleider bij woningcorporatie Ymere, werkt al bijna tien jaar samen met Academie van de Stad in veel verschillende wijken. Ze geeft aan dat studenten voor haar van enorme meerwaarde in de wijk zijn. “We doen dit soort projecten vaak in kwetsbare wijken waarin bewoners soms argwanend zijn tegenover de gemeente en corporaties. Wij komen daar dus niet makkelijk binnen. De student die ook buurman of buurvrouw van iemand is, legt veel makkelijker het contact, is ook veel dichterbij en kent de wijk ook echt van binnenuit”, legt Eva uit. Student Freddie beaamt dit: “Ik denk dat je als student een maatschappelijke impact maakt omdat je echt een bewoner bent van de wijk. Je bent daadwerkelijk de buurvrouw en bent er dus niet alleen op dinsdagmiddag tijdens een afspraak. Je komt iemand op vrijdagmiddag ook tegen in de supermarkt.”

Maar hoe is het mogelijk dat een corporatie studenten zo’n goede deal kan aanbieden? Eva legt uit:”Het klinkt inderdaad bijna te mooi om waar te zijn; een woning met huurkorting waarbij je je acht uur per week inzet. Maar we doen dit soort projecten altijd in wijken waar we renoveren waardoor we sowieso tijdelijke woningen beschikbaar hebben. In die woningen kunnen we studenten van Academie van de Stad plaatsen. In ruil daarvoor doen zij ook echt wat terugdoen voor de wijk. Dus voor ons is het ook echt een win-win-situatie.” Coen, woonachtig in een woonzorgcentrum, voelt zich ook een winnaar binnen dit project. “In het woonzorgcentrum waar ik werk is de eenzaamheid best wel groot. Jonge mensen zoals ik kunnen dan zorgen voor een beetje vreugde en energie die de mensen hier nodig hebben om zich goed te voelen. Op deze manier doe ik graag iets terug voor de maatschappij”, vertelt hij.

Wil jij je aanmelden om in een van onze Springlevend Wonen projecten te wonen? Bekijk deze pagina voor meer informatie.