Tijd voor de volgende stap! Het project Goeie Buur helpt jongeren die een zorg- of opvangtraject afsluiten, hun eerste stap te maken richting zelfstandigheid. Een nieuw hoofdstuk, waarin ze samen met studenten wonen en bouwen aan een toekomst. Dankzij het Goeie Buur project krijgen de jongeren de sleutel van een studentenkamer van de SSH in Utrecht. Daarbij behouden ze begeleiding uit de zorg waar nodig én krijgen ze een student-maatje vanuit Academie van de Stad.

Op jezelf gaan wonen is best wel spannend, zeker in het begin. Juist in deze eerste maanden zijn de jongeren bezig met hun draai te vinden in een nieuwe omgeving. Hier kan een Goeie Buur, een student-maatje, goed bij helpen. Samen leren ze de stad kennen of maken ze kennis met nieuwe gerechten door samen te koken. Maar ook nieuwe vrienden ontmoeten of de huishoudelijke taken op papier zetten zijn voorbeelden van wat Goeie Buren voor elkaar kunnen betekenen.

Dit project past helemaal bij de strekking van iedereenondereendak.nl. Dit platform is in leven geroepen om de dak- en thuislozen in Nederland een plekje te bieden door alle krachten te bundelen. Vandaar dat het project Goeie Buur in de spotlight staat. Bekijk de onderstaande video! Of ben je benieuwd naar het de pagina op iedereenondereendak.nl? Bekijk ‘m hier!

Hester deelt haar ervaring

“Habib en ik grapte al een paar keer om samen vlogs te maken over ons op Youtube. Het was dus
extra leuk toen we gevraagd werden voor dit informatiefilmpje! Op een vrijdagochtend verzamelde
de hele filmploeg bij het huis van Habib. Met een grote professionele camera voor mijn neus
vond ik het spannend, maar vooral heel erg leuk. Gelukkig was ik als eerste aan de beurt met het
interview, dus had ik ook niet lang de tijd om zenuwachtig te zijn”, legt Hester uit.

“Diezelfde spanning had ik drie jaar terug, toen ik op kamers ging wonen. Ik was zenuwachtig,
maar vond het vooral ook heel erg leuk. Een nieuwe stad, waar ik niemand kende.” Diezelfde zenuwen heeft Habib ook gehad dit jaar, toen hij dit jaar in Utrecht voor het eerst op kamers ging wonen. Door samen met Hester een tapijt uit te zoeken, bij elkaar te eten en elkaar bij te praten, hebben zij steun aan elkaar als echte Goeie Buren.

Habib vond de filmopnames minder spannend. De hele ploeg stond buiten om te
filmen, en Habib kwam relaxed aanlopen met thee en koekjes voor de aanwezigen. Vol enthousiasme en zonder spanning vertelt hij zijn verhaal in het interview. “Na het interview werden er ook nog foto’s gemaakt, waar hij op staat alsof hij dit al jaren doet. Ik vond het op het begin wat ongemakkelijk, maar ik ben tevreden over het resultaat”, vertelt Hester enthousiast.

Goeie Buur
Projectcoördinator Judith bedankt Hester en Habib na de filmopnames.

Een echte Goeie Buur

Dat Hester en Habib echte Goeie Buren van elkaar zijn, blijkt wel uit de volgende ervaring die Hester met ons deelt. “Een paar weken geleden zat ik in quarantaine, wachtende op mijn corona-uitslag. Op dat moment kende ik Habib ongeveer twee weken.” Hester werd onverwachts gebeld door Habib. “Hallo, wat ben je aan het doen? Ik sta voor je deur!”, luidde de stem van Habib aan de andere kant van de lijn. Met anderhalve meter afstand deed Hester de deur open. En daar stond Habib met een grote glimlach en een netje mandarijnen in zijn handen. “Mandarijnen zitten de meeste vitamines in, dan ben je zo beter”, zei hij.

Hester vertelt: “Het project Goeie Buur is voor ons beide een super positieve ervaring, waarbij we elkaar overal mee kunnen helpen. Ik denk toch dat een vlog-carrière meer voor Habib is weggelegd, maar zelf vond ik het zeker super gaaf om te doen!”

Het project Goeie Buur is een samenwerking tussen de SSH, gemeente Utrecht, vijf zorgpartijen en Academie van de Stad. Wil je meer weten over dit project? Bekijk deze pagina met meerdere artikelen over het project.