De jongeren (tussen de 18 en 23 jaar) hebben vóór hun verhuizing naar een SSH-kamer in een pleeggezin of jeugdinstantie gewoond, of zijn dak- of thuisloos geweest. Een periode die gelukkig tot het verleden behoort, want de tijd voor een nieuw begin is eindelijk aangebroken. Deze jongeren zijn meer dan klaar om de volgende stap te zetten naar het studentenleven. Het kan natuurlijk lastig zijn je draai te vinden wanneer je in een nieuwe omgeving terechtkomt. Hier kan een Goeie Buur, een student-maatje, goed bij helpen. Samen de stad leren kennen bijvoorbeeld, of lekker samen koken. Maar ook nieuwe vrienden leren kennen of de huishoudelijke taken even op papier zetten. Het wegwijs maken in het studentenleven en de gebruiken van een studentenhuis horen daar ook bij. Hoe zit het bijvoorbeeld met huiseten, de huisrekening en is er een rooster voor de schoonmaak?

Je vindt in Utrecht veel studenten die zelfstandig in een studentenhuis of studio wonen gedurende hun studie – voor velen de eerste keer dat ze niet meer thuis wonen. Een grote stap die veel verantwoordelijkheid met zich meebrengt: zelf koken, de financiën bijhouden, op tijd de deur uit, enzovoorts. Goeie Buur draait om ‘Samen leren, samen bouwen’. We geloven erin dat jongeren en studenten met en van elkaar kunnen in deze nieuwe stap. We zetten in op een inclusief netwerk van jongeren en studenten die elkaar ontmoeten, weten te vinden, ervaringen uitwisselen en natuurlijk ook plezier maken! 

Goeie Buur was een samenwerking tussen de Gemeente Utrecht, SSH, Academie van de Stad en de betrokken jeugdhulpaanbieders Lijn 5, Lister, BackUp, Timon en Youké en Leger des Heils.

Iedereenondereendak.nl kwam langs om te kijken wat dit mooie project nu precies inhoudt. Hieronder zie je het resultaat!

Na studiejaar 2020/2021 hebben wij dit project overgedragen aan de SSH.