Inclusie en Diversiteit

Mijn naam is Jelle Nelemans, ben 23 jaar oud en studeer Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Momenteel ben ik bezig met mijn Bachelor thesis en stort ik me op het onderwerp Inclusie en Diversiteit. Dit project ben ik samen met 3 medestudenten, de Universiteit Utrecht en Academie van de Stad aangegaan. Dit om uiteindelijk de gemeente Utrecht van advies te voorzien in hun beleidsvorming omtrent Inclusie & Diversiteit. Wil jij na het lezen van deze blog je mening met ons delen, en ons zo helpen met ons onderzoek? Neem dan contact op projectcoördinator Jasmijn via jasmijn@academievandestad.nl

Dezelfde kansen

Er komen veel belangen kijken bij het onderwerp Inclusie & Diversiteit. Voor mij persoonlijk speelt het aspect dat iedereen ongeacht je achtergrond en ongeacht wie je bent, dezelfde kansen verdient. Tijdens mijn thesis houd ik me bezig met het stukje Diversiteit. Vooral diversiteit die je terugziet in etnische achtergronden. In 2016 heb ik een half jaar vrijwilligerswerk gedaan in één van de grootste vluchtelingen kampen in Nederland. Daar ben ik gedreven geraakt om mensen met een andere etnische achtergrond zich thuis te laten voelen. Tijdens mijn werk daar heb ik enorm veel geleerd over diverse mensen en hun culturen. Ik zag hoe moeilijk het kan zijn voor mensen met een andere etnische achtergrond om zich aan te passen aan de Nederlandse cultuur. En al helemaal om  zich hiermee te kunnen identificeren.

Binnen dit kamp bestond er een enorme verscheidenheid aan culturele achtergronden, wat zorgde voor veel conflicten. Dit werd een van de grootste uitdagingen in het doel om saamhorigheid en een gevoel van inclusie onder alle vluchtelingen te bewerkstelligen. Er heerste als het ware een kleine samenleving, waarin beleidsvorming, bureaucratie en regels iedereen tot op zekere hoogte tevreden diende te houden.

Tijdens mijn tijd hier heb ik ervaren hoe belangrijk een goed beleid is voor inclusie, ongeacht de enorme diversiteit onder mensen. Iedereen, ongeacht etnische achtergrond, verdient een kans tot een inclusief gevoel binnen een samenleving. Ik denk dat een inclusief gevoel het begin kan zijn van een gelukkig leven en daarmee van een fijne verstandshouding tussen persoon en maatschappij. Hierdoor  ontwikkelt zowel de persoon als de samenleving zich. 

Persoonlijke uitdaging

Mijn persoonlijke uitdaging ligt bij het daadwerkelijk een verschil kunnen maken. Om mensen een eerlijke start te geven in een land waar ze niet geboren zijn. Omdat deze ambities beetje bij beetje te verwezenlijken wilde ik graag samenwerken met Academie van de Stad. Op deze manier kan ik voor een echte praktijkgerichte opdrachtgever werken.  Op deze manier hoop ik een daadwerkelijke impact te kunnen maken op het inclusie-gevoel onder mensen met een diverse etnische achtergrond in de gemeente Utrecht. Hopelijk krijg ik aan de hand van mijn onderzoek een beter inzicht en meer kennis over op welke manier wij als Nederlandse samenleving, mensen met diverse etnische achtergronden een handje kunnen helpen om zich thuis te laten voelen. Ik geloof dat dit de fundering is voor een succesvolle toekomst voor zowel de persoon in kwestie als voor de ontwikkeling en vooruitgang als stad en land in het geheel.

Participanten gezocht!

Jelle, Tessa, Loïs en Emma zoeken participanten voor hun onderzoek. Lijkt het je leuk om geïnterviewd te worden of heb je tijd om een enquête in te vullen? Laat het weten aan  projectcoördinator Jasmijn via jasmijn@academievandestad.nl.