Jongeren begeleiden naar werk, stage of studie

StudentJobCoach Noord, wat was dat ook alweer? Jongeren uit Amsterdam Noord worden in dit project gecoacht naar werk, stage of studie. Door middel van peer-to-peer coaching zorgen wij dat jongeren, met een afstand tot de arbeidsmarkt, handvatten krijgen om zichzelf verder te ontwikkelen en wel die stap te durven nemen om hun doelen te bereiken!

Dit jaar was alweer het 9e jaar van het mooie project, dat wij in opdracht doen van het Jongeren Informatie Punt (JIP) en stadsdeel Noord. En ook dit jaar zijn er weer veel jongeren geholpen, zijn er successen behaald en is er veel geleerd. In dit artikel komen de studentcoördinatoren, Brandy en Quinty, aan het woord over hun tijd bij het project. Ook vertellen een coach en een coachee van dit project over hun ervaringen.

 

StudentJobCoach 2022-2023
Quinty, Bob en Brandy, de toppers die dit jaar StudentJobCoach Noord hebben gecoördineerd.

 

Brandy & Quinty – De studentcoördinatoren

In het project StudentJobCoach Noord zetten twee studentcoördinatoren zich elk jaar weer in om het project tot een groot succes te maken. Zij houden zich bezig met het werven van jongeren, contact houden met partners, het aansturen van de coaches en zij houden het hele proces van het project in de gaten. Daarnaast krijgen de studentcoördinatoren veel verantwoordelijkheid en vrijheid om het project in te delen zoals zij zelf willen. Hier gaan ze allebei heel goed mee om en het is een leuke en leerzame ervaring. Een super leuke, leerzame, maar zeker ook uitdagende functie dus! Maar hoe hebben Brandy en Quinty het dit jaar ervaren? Daar stelde ik ze een paar vragen over. 

 

Quinty, studentcoördinator StudentJobCoach

“Ik vind het mooi om te zien hoeveel impact wij maken op de jongeren in Amsterdam Noord.”

 

Quinty: “Ik vind het mooi om te zien hoeveel impact wij maken op de jongeren in Amsterdam Noord. Door als studentcoördinator het project soepel te laten verlopen hebben we al veel jongeren kunnen helpen naar een baan, studie of stage. En ik vind het super leerzaam om studentcoördinator te zijn bij StudentJobCoach Noord. Wij zijn voor alle partijen van het project het aanspreekpunt. Zo hebben wij contact met de opdrachtgevers, de partners, de coaches en de jongeren. Van elke doelgroep leer ik nieuwe dingen.”

 

Brandy, studentcoördinator StudentJobCoach

 

Brandy: “‘Het is een heel mooi project dat grote impact maakt door jongeren terug te brengen op de arbeidsmarkt waardoor ze een beter toekomstperspectief krijgen. Het partnernetwerk van het project is erg hecht en er hangt een fijne sfeer waarin iedereen elkaar helpt en versterkt. Daarnaast krijg je als studentcoördinator veel vrijheid om het project te begeleiden op jouw manier.”

 

Je krijgt als studentcoördinator veel vrijheid om het project op jouw manier te begeleiden.”

 

Coach en coachee van StudentJobCoach Noord aan het woord

Ik vroeg aan Quinty en Brandy wat nou echt een mooi coachtraject was om uit te lichten? Zeiden ze allebei meteen: Daan en Tyrone! Daan is één van de coaches die van het begin af aan bij het project betrokken is geweest. Hij heeft Tyrone vanaf maart 2023 gecoacht. Over dit mooie coachtraject heb ik beiden wat vragen gesteld. 

De kennismaking tussen Tyrone en Daan was begin maart. Zij hadden afgesproken bij het stadsloket in Noord om het te hebben over de hulpvraag en een potentieel coachtraject. Tyrone is een welbespraakte jongen, die het in eerste instantie nog spannend vond om het coachtraject aan te gaan. Hij kon goed onder woorden brengen wat hij wilde: een baan waarbij hij zichzelf kon zijn en een fijne omgeving waar hij mensen kan helpen. Om dit te doen wilde hij een cursus als vertrouwenspersoon doen en werken aan zijn zelfvertrouwen.

 

“Het is altijd fijn om het gevoel te hebben dat iemand er voor je is.”

In het kort gezegd, is dit coachtraject een groot succes geworden. Maar wat maakte dit tot een succes? Voor Daan en Tyrone is één onderdeel hiervan dat het doel voor hen bereikt is. Zo vertelt Daan: “Het grootste succes binnen het traject is toch wel dat Tyrone bezig is met zijn cursus als vertrouwenspersoon. Het maakt mij trots als coach om te zien dat Tyrone enorme stappen heeft kunnen maken omtrent zijn hoofddoel en op het gebied van zelfvertrouwen.” Tyrone sluit zich hierbij aan: “Het feit dat ik de opleiding heb kunnen kiezen waarin ik een toekomst zie, vind ik een groot succes. Ook omdat ik eerst helemaal niet wist wat ik wilde.”

 

De trotse coaches van StudentJobCoach
Trotse coaches van StudentJobCoach.

 

“Daan gaf de extra push om ervoor te zorgen dat ik mijn plannen ging uitvoeren.”

 

Een ander onderdeel van het succes zit hem in de band tussen de twee en het vertrouwen wat er ontstaan is. In het project StudentJobCoach is het belangrijk dat de coaches er voor de jongeren zijn, dat ze goede hulp bieden en dat ze de jongeren in hun kracht zetten. Het coachtraject tussen Daan en Tyrone is hier een mooi voorbeeld van. Zo vertelt Tyrone: ‘Daan heeft mij geholpen door mij te laten inzien hoeveel ik eigenlijk zelf kan bereiken. Hij was er om mogelijke steun te geven waar nodig en hij gaf de extra push om ervoor te zorgen dat ik meer van mijn plannen ging uitvoeren. Het is altijd fijn om het gevoel te hebben dat iemand er voor je is.”

Trots op StudentJobCoach Noord

Na zo’n mooi jaar in dit project, kon ik mij niet anders voorstellen dan dat Brandy en Quinty erg trots zijn. En dat zijn ze ook!  “Wij zijn trots op hoe iedereen zich heeft ingezet voor het project. Of we nou in een piek zaten en het super druk hadden of in een dal waar alles even tegen zat, we zijn allemaal doorgegaan om het project een succes te maken. Door de passie voor het project en het harde werk wat daarvoor is geleverd zijn er hele mooie resultaten behaald en hebben we veel jongeren kunnen helpen.” 

 

Jongeren Informatie Punt StudentJobCoach Noord
Ons team met de opdrachtgevers van StudentJobCoach Noord.

Op naar volgend jaar: de 10e editie van StudentJobCoach Noord

Hoewel het project er voor nu opzit, gaat StudentjobCoach vanaf september 2023 door voor de 10e editie. Dan staan er weer nieuwe, enthousiaste studentcoördinatoren klaar om dezelfde successen te behalen. Wij kijken al uit naar deze periode! Maar we willen voor nu vooral alle studentcoördinatoren, coaches, partners en alle andere betrokkenen heel erg bedanken voor hun inzet. Tot volgend jaar!

 

Wil jij meer weten over het project of heb jij andere uitdagingen rondom jeugdwerkloosheid? Neem dat gerust contact op met Bob Merkx via bob@acadamievandestad.nl of 06 2136 7636.