Al sinds 2016 wordt het project JongGras Advies in opdracht van de Gemeente Amsterdam uitgevoerd door Academie van de Stad. In dit project staat ‘sport’ centraal. Studenten ondersteunen sportverenigingen in Amsterdam en leren het Amsterdamse (sport)verenigingsleven kennen. Deze verenigingen geven aan tegen wat voor problemen zij aanlopen en vervolgens gaan studenten hiermee aan de slag om met een frisse blik hiernaar te kijken. 

Nooit een saai moment

Ondanks dat dit project al een aantal jaar loopt, is er dit keer toch veel nieuw. Door corona gebeurt alles vanuit huis en is extra creativiteit, flexibiliteit en motivatie hard nodig. Om erachter te komen hoe de studenten hiermee omgaan ben ik (Bob) in gesprek gegaan met de stagiairs van het project, Lucas en Mick. Lucas studeert Culturele Maatschappelijke Vorming  aan de Hogeschool van Amsterdam en loopt inmiddels al een half jaar stage bij JongGras Advies. Zijn collega Mick studeert Toegepaste Psychologie en loopt sinds februari stage bij JongGras Advies. Beiden hebben interessante inzichten in hoe het is om stage te lopen in een tijd van corona. Maar ook hoe zij nog steeds in staat zijn om sportverenigingen zo goed mogelijk bij te staan.

Online werken

‘Ik heb het heel erg naar mijn zin in deze stage, maar is wel lastig om samen te werken met mensen die ik nog nooit heb gezien. Een praatje in het echt maken is toch anders dan op Zoom. Maar het went ook wel dat online werken en het heeft ook zo zijn voordelen.’ 

Dit vertelt Mick als ik hem vraag naar hoe hij zijn stage ervaart in deze corona tijd. Het is een mooie samenvatting van hoe de stage ervaren wordt. Aan de ene kant brengt corona en het thuiswerken moeilijke dingen met zich mee en aan de andere kant worden er ook positieve dingen aangehaald. Zo vertelt Lucas: ‘Je hoeft niet te reizen en je bent flexibeler omdat je geen fysieke meetings meer kan doen.  Daarnaast merk ik wel dat ik het persoonlijke contact mis en dat problemen online lastiger op te lossen zijn. Fysiek kan je elkaar gewoon even aantikken’.  

Projecten lopen anders

Iets anders waar Lucas en Mick tegenaan lopen is dat veel projecten door corona toch anders lopen dan in eerste instantie verwacht. Zo stond er een wandeltour gepland met ouderen (65+) in Nieuw-West, met als doel het tegengaan van eenzaamheid en overwicht. Door corona kon deze wandeltour helaas niet doorgaan en moest dit project online worden doorgezet. De stagiairs vonden het erg jammer, maar geven ook aan dat ze zich hierdoor op andere vlakken hebben kunnen ontwikkelen. Zij hebben geleerd om online te overleggen, presentaties te geven, intervisie sessies te leiden, studenten aan te sturen en problemen op te lossen. Allemaal met het doel om sportverenigingen zo goed mogelijk te ondersteunen. Aangezien het online werken ook na corona veel zal blijven voorkomen, zijn dit belangrijke kwaliteiten om te bezitten. 

Online lunches en borrels

Iets waar Lucas en Mick veel energie van krijgen zijn de online lunches en borrels die door de verschillende stagiairs van Academie van de Stad georganiseerd worden. Hieraan merken zij dat de gezelligheid en verbinding, zelf nu alles online is, duidelijk wordt opgezocht. Tijdens deze momenten wordt er met elkaar gegeten, geborreld en veel gelachen. Daarnaast is het fijn om te merken dat meerdere stagiairs door corona in dezelfde situatie zitten.

Vooruit kijken

Zoals Lucas en Mick duidelijk aangeven is het niet altijd makkelijk om stage te lopen in een tijd van corona. Maar het is goed om te zien dat zij met een goede doses motivatie, creativiteit en doorzettingsvermogen veel mooie dingen voor elkaar hebben gekregen en sportverenigingen hebben kunnen helpen bij hun problemen. Hoe de toekomst er qua thuis werken en corona uitziet is nog onduidelijk, maar wij zullen ons in ieder geval tot aan de zomer met veel plezier blijven inzetten voor sportverenigingen in Amsterdam. Of dit nou fysiek is of toch weer online, wij kijken er naar uit!