Ihsan, waarmee zou jij jezelf voorstellen?

Ik ben Ihsan Dere, 25 jaar en ik woon net in Lieven. Al eerder heb ik in Amsterdam gewoond, maar dit is voor het eerst dat ik op mezelf woon. Ik zit in het vierde jaar van de opleiding ‘Sustainable Energy Systems’ op de HvA. Het leuke aan deze opleiding is dat het super actueel is en je echt een bijdrage kan leveren aan de wereld. Dit is sowieso een belangrijke drijfveer voor mij in het leven. Ik heb niet zoveel met spullen, hoef niet heel veel te hebben, waar ik energie van krijg is vriendschappen en sociale relaties aangaan.”

Hoe ben je bij het project terecht gekomen?

Via Kenny ken ik het project. Kenny is een goede vriend van mij en al vanaf het begin bij de community builders betrokken. Ik ben ervan overtuigd dat het leven mooier wordt als mensen bij elkaar komen, vandaar dat ik ook graag als community builder aan de slag wilde. Ik ben blij dat ik mee mag doen en er mijn eigen energie aan mag meegeven.”

De vastberaden Ihsan Dere, de nieuwe community builder van Lieven

Waar denk je als eerst aan bij het woord community?

Ik moet gelijk denken aan gemeenschap, niet per se altijd georganiseerd samenkomen maar wel samenleven. Dat je in ieder geval niet langs elkaar leeft.”

Als je even weg mag dromen, hoe ziet je ideale community er dan uit?

Dat je je elkaar begroet met een glimlach als je elkaar tegenkomt. Dat je elkaars namen kent en ook bij elkaar aan durft te kloppen. Bijvoorbeeld als je iets nodig hebt. Je merkt dat dit al wel gebeurd. Ik woon hier nu twee weken en je merkt dat de mensen die ik vaker zie ook meer gedag zeg. Iedereen hier is heel vriendelijk. Laatst was iemand zijn hondje aan het uitlaten in de tuin en daar raakte ik gelijk mee aan de praat.”

Wat zou je zelf het liefst willen doen als cb’er?

Het liefste zou ik een evenement organiseren waar alle verschillende doelgroepen die in dit complex wonen op af komen. Ik ben nog aan het zoeken wat evenementen zijn waar je iedereen bij kunt betrekken. Misschien een foodfestival organiseren waar de bewoners zelf eten maken. Bepaalde evenementen trekken niet iedereen en ik zou daar wel graag rekening mee houden. Eten is iets wat wel veel mensen verbindt.”

Wat hoop je te leren bij Academie van de Stad?

Ik zou graag de vaardigheden willen leren om initiatieven echt van de grond te krijgen. Dat het idee wat je hebt ook echt waargemaakt kan worden. Ik heb nog nooit dingen georganiseerd voor zo’n groot complex.”

Wat zijn de plannen voor Lieven de aankomende tijd?

De plannen voor Lieven voor de komende tijd zijn het opzetten van een bewonersverening, een zomerfestival organiseren en doorgaan met het afvalprikken. Door middel van een bewonersvereniging wordt het makkelijker om verschillende bewoners te betrekken bij het organiseren van het complex. Zo willen we graag verder met de moestuintjes, maar kan er ook een sociale activiteiten commissie komen of een kunst/sportcommissie. Aan het einde van de zomer willen we ook een groot zomerevenement organiseren. Eigenlijk een soort zomerfestival waar mensen eten kunnen verkopen, waar de kunstenaars hun werk kunnen laten zien en misschien een ruilmarkt waar kleding, boeken en plantjes geruild kunnen worden. Daarnaast loopt onze vaste activiteit afvalprikken ook nog door. Hiermee proberen samen met bewoners de buurt schoon te houden.”

Meer weten over dit project? Of weten wat we nog meer met Community Building doen? Lees hier verder.