Lifeline
Het gebied “ArenAPoort” in stadsdeel Zuidoost wordt de komende jaren heringericht: er komen tot 2030 ongeveer 10.000 woningen bij. Maar op dit moment is het nog niet een aantrekkelijk woon- en verblijfsgebied. Op sommige momenten is het heel rustig in het gebied, dat weinig horeca heeft waar je lang kan verblijven, maar als Ajax speelt of er is een concert in de Ziggo Dome, zijn er ineens massa’s mensen op de Arena Boulevard. De openbare ruimte is nu nog niet aantrekkelijk voor bezoekers en toekomstige bewoners. Om deze reden is de Lifeline opgezet. Een levendige route waar van alles gebeurt.
De studenten gingen aan de slag met het volgende maatschappelijke vraagstuk: Hoe zorgen we ervoor dat we op korte en lange termijn vormgeven aan de Lifeline Zuidoost? Hierbij is het belangrijk om bewoners en ondernemers van Oost en West met elkaar te verbinden. Maar ook ligt er nadruk op het verlevendigen van de route. Al met al wil men de liefde voor Zuidoost met elkaar en door elkaar in één route voorzien.
Student gaan op onderzoek uit
De afgelopen weken hebben de studenten geprobeerd hier hét antwoord op te vinden. Dit hebben zij onder andere gedaan door interviews af te nemen bij buurtbewoners. Maar ook door de buurt te verkennen en te analyseren. Veel studenten gaven aan dat hun visie op Zuidoost veranderd is sinds dit project. “Amsterdam Zuidoost is helemaal niet zo erg als dat er gezegd wordt. De mensen die ik geïnterviewd heb zouden hun woonplaats nooit willen verlaten. Dat vond ik erg mooi om te horen!”, aldus student Stefano.
Het was erg indrukwekkend om te zien hoe achttien groepen studenten hun ideeën op een zelfontworpen maquette tentoonstelden en aan het publiek presenteerden. Stadsdeel Zuidoost bezichtigde en beoordeelde samen met drie onafhankelijke juryleden de ideeën op drie categorieën. Zij keken naar uitvoerbaarheid, creativiteit en 100% Zuidoost. Aan het einde van de dag werden de winnaars per categorie bekend gemaakt.
De winnaars
Terechte winnaars, als je het aan mij vraagt. De studentengroep ArtLine won de categorie ‘100% Zuidoost’. “Wij willen de geschiedenis van Zuidoost en de helden van nu tonen.” (Stefano, 23 jaar)
The Walk Of Light won de categorie ‘creativiteit’. Deze groep wil het onveilige gevoel van buurtbewoners wegnemen door de Lifeline op een creatieve manier te verlichten. “De bekende Nederlanders van nu die opgegroeid zijn in Amsterdam Zuidoost, horen hier een plekje te krijgen.” (Yassine, 23 jaar)
Categorie ‘uitvoerbaarheid’ werd gewonnen door De Talentenhal. Deze groep kwam met het goede idee om een talentenhal op de Lifeline te plaatsen. Een plek waar iedereen, jong en oud, buurtbewoners en bedrijfseigenaren, hun talent of product laten zien. Het mooie aan dit idee is dat de hal uit glazen muren bestaat, dus voorbijgangers kunnen naar binnen kijken. Laat nou net een voetbalscout een van die voorbijgangers zijn… “Talent hoort niet achter gesloten deuren!” (Faissal, 22 jaar)
Met dank aan Soukaïna die ter plekke op zoek ging naar de verhalen achter de maquettes.