Utrecht: een inclusieve studentenstad 

Vorig- en afgelopen jaar waren mbo-studenten welkom tijdens de Utrechtse Introductie Tijd (UIT). Deze erkenning en daarmee herwaardering van het mbo is ontzettend belangrijk. Aangezien mbo-studenten onmisbaar zijn in de stad. Denk bijvoorbeeld aan vakmensen in de bouw en in de zorg. Zonder hen draait de samenleving simpelweg niet. 

 

Een unieke samenwerking

Bij Academie van de Stad zetten we ons ook in voor de herwaardering van mbo-studenten, bijvoorbeeld in ons project Loket 1. In dit project lopen mbo-studenten van het Business and Administration College van het ROC Midden Nederland een (mini)stage bij Loket 1. Dit fysieke wijkloket in Kanaleneiland biedt buurtbewoners ondersteuning bij juridische, administratieve en digitale vragen. Een team van studenten – bestaande uit mbo-, hbo-, en wo-studenten – staat klaar om hen te helpen. Zo leert iedereen van en met elkaar en wordt het wijkloket succesvol gerund.

 

“We hebben echt een grote impact gemaakt op de bewoners daar. Het loket was voor ons een leerzame plek en voor de bezoekers een fijne plek om gratis hulp te krijgen. Je ziet de verschillende manieren van denken van de verschillende studenten en die vullen elkaar juist heel mooi aan.” – Matteo (mbo-student Loket 1)

 

Onze praktische aanpak 

Wat Loket 1 zo bijzonder maakt, is de constructie: mbo-studenten worden begeleid door skillscoaches van het hbo – met een sociaal agogische of juridische achtergrond. Deze skillscoaches worden op hun beurt weer begeleid door studentcoördinatoren – ouderejaarsstudenten van het hbo of wo. De skillscoaches en studentcoördinatoren lopen stage bij Academie van de Stad. De projectcoördinator van Academie van de Stad verzorgt de werving, begeleiding en beoordeling van de stagiaires. Deze getrapte constructie werkt goed en passen we toe in al onze stageprojecten. Wat onze stageprojecten uniek maakt? Twee dingen:

  • Hands on: studenten zetten zich direct in voor praktische vraagstukken, met tastbare resultaten
  • No nonsense: een grote groep stagiaires gaat aan de slag met brede maatschappelijke vraagstukken.

 

“Wat ik van Loket 1 vind? Geweldig! Ik denk dat Loket 1 een mooie toevoeging is aan de opleiding. Niet alleen voor op school, maar ook voor de verdere loopbaan van de studenten. Bij Loket 1 kunnen studenten hun talenten ontdekken en kunnen ze opmerken waar ze goed in zijn en wat ze al kunnen. Dat, plus natuurlijk het inzetten voor de buurt, maakt Loket 1 waardevol.”– Kim Rutgers – coördinator Loket 1 van het ROC Midden Nederland

Komend jaar draait Loket 1 voor het derde jaar op rij en zal het studententeam zich opnieuw inzetten voor bewoners uit Kanaleneiland. Benieuwd naar het wijkloket? Bekijk de projectpagina of neem dan contact op met Emy via emy@academievandestad.nl.