Het kabinet wil een sterke samenleving die ruimte biedt voor ontplooiing en zelfontwikkeling. Vanuit deze visie is de maatschappelijke diensttijd voor jongeren ontstaan. Tijdens deze maatschappelijke diensttijd doen jongeren verschillende activiteiten voor bedrijven en organisaties waarbij ze anderen in de samenleving helpen. Zo kun je bijvoorbeeld taalles aan vluchtelingen geven of een sportevenement organiseren. De mogelijkheden zijn eindeloos, wat er voor zorgt dat er voor iedere jongere iets te vinden is wat bij hem of haar past. Het meedoen aan de maatschappelijke diensttijd geeft jongeren de ruimte om hun talenten verder te ontwikkelen en in aanraking te komen met maatschappelijke initiatieven.

Rudi was het afgelopen jaar als Young Professional bij Academie van de Stad betrokken bij de Maatschappelijke Diensttijd in Almere. Zij houdt zich bezig met de vraag: hoe kunnen jongeren in Almere worden bereikt om mee te doen met het project? En waar liggen hun wensen, dromen en ambities? Projectcoördinator Barbara Safradin begeleidde Rudi in deze periode. Hoe kijkt Rudi terug op haar ervaringen bij Academie van de Stad, nu zij ons gaat verlaten? Barbara stelde haar een aantal vragen.

 

Het project Maatschappelijke Diensttijd is al een jaar bezig, kun je iets vertellen over wat voor lessen er zijn opgehaald in dit jaar?

 

Rudi: “De belangrijkste les die dit jaar is opgehaald is dat jongeren zich wel degelijk maatschappelijk willen inzetten, maar vaak niet weten wat het aanbod is op de arbeidsmarkt of waar zij moeten beginnen met zoeken. Sommige jongeren hebben weinig zelfvertrouwen en vinden het spannend om zelf op onderzoek uit te gaan. Daarom blijven ze liever thuis. Ik denk dat dit zonde is. Ze hebben hierbij een handje nodig! Ik zie hier echt de meerwaarde in van het project de Maatschappelijke Diensttijd (MDT) in Almere, waarbij jongeren worden gemotiveerd en geholpen om zich maatschappelijk in te zetten.”

 

Dat klinkt zeker als een mooie meerwaarde. Hoe ervaren jongeren het project Maatschappelijke Diensttijd in tijden van de coronacrisis?

 

“Je ziet dat jongeren graag met elkaar in het echt willen afspreken en minder gemotiveerd zijn voor de Maatschappelijke Diensttijd als zij dit vanuit huis moeten regelen achter een scherm in plaats van gezellig met de peercoach in de stad. Veel MDT’s konden vanwege corona niet doorgaan. Dit is demotiverend voor zowel onze peercoaches die de jongeren begeleiden als voor de jongeren zelf. Daarnaast is het voor de peercoaches een uitdaging om een relatie met de jongeren op te bouwen en om in contact te blijven. Jongeren kunnen er makkelijker voor kiezen om niet te antwoorden op berichten van de peercoach omdat ze dit spannend vinden. In het echt worden zij sneller uitgedaagd om uit hun comfortzone te komen waardoor ze ook meer leren.”

 

Maatschappelijke Diensttijd
Young Professional Rudi

 

En hoe zorgen jullie voor verbinding, ondanks de turbulente tijden waarin we ons bevinden? 

 

Rudi: “Het allerbelangrijkste is om aan de jongeren te laten zien dat wij er vertrouwen in hebben dat het goedkomt en dat we er voor ze zijn. De peercoaches proberen ondanks dat de MDT’s soms stil liggen er wel voor de jongeren te zijn in deze eenzame tijden. Bijvoorbeeld door de jongeren eens op te bellen om gewoon te vragen hoe het met ze gaat, of door ze te helpen met andere behoeftes die zij hebben in plaats van het organiseren van de MDT. Zo werken we aan vertrouwen en bouwen we een band op met de jongeren.”

 

We willen je bedanken voor je mooie inzet de afgelopen tijd. Je gaat aan de slag bij Teamalert.  Welke gouden tip geef je toekomstige studenten van Academie van de Stad mee?

 

“Zit je eraan te denken om bij Academie van de Stad aan de slag te gaan? Zeker doen! Academie van de Stad is de perfecte plek om als student en Young Professional te leren. Je krijgt eigenaarschap in de projecten en de ruimte om fouten te maken.”

Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd geworden naar de projecten waar Rudi zich voor heeft ingezet binnen Academie van de stad? Neem dan een kijkje op de website www.pakjekansinalmere.nl, de instagrampagina @pakjekansinalmere  en houd de studenten van Rudi in de gaten via @peercoaches_mdt!

 

Meer weten over het project Maatschappelijke Diensttijd? Lees het hier:

 

Young Professional Maatschappelijke Diensttijd