Het kabinet wil een sterke samenleving die ruimte biedt voor ontplooiing en zelfontwikkeling. Dit is het begin geweest voor het verder uitdenken van de maatschappelijke diensttijd voor jongeren. Dit om hen zo een kans te bieden om zich verder te ontplooien. Het meedoen aan een Maatschappelijke Diensttijd (MDT) biedt jongeren namelijk de ruimte om hun talenten verder te ontwikkelen. Maar ook om in aanraking te komen met maatschappelijke initiatieven.

Vanaf februari 2021 zal  een Young Professional zich bezig met de Maatschappelijke Diensttijd (MDT) in Almere. In dit project werken jongeren aan maatschappelijke goede doelen bij diverse organisaties. Door de inzet van een breed netwerk van lokale samenwerkingspartners is er voor elke jongere iets te doen en te kiezen. Deze MDT-reis start met een digitale talentenscan waarin jongeren met een vaste coach hun dromen en wensen inventariseren. Ontdekken of een baan bij de politie iets voor je is bijvoorbeeld. Of ervaring opdoen bij een Almeers bedrijf. Wie meer een doener is kan maaltijden verzorgen voor jongeren en gezinnen.

De Young Professional van Academie van de Stad werft en begeleidt jongeren richting een passende MDT-plek in Almere. Elke jongere krijgt hiervoor een passende studentcoach die met maatwerk de jongere zal coachen in zijn/haar MDT traject. Daarnaast is de Young Professional onderdeel van een groter projectteam waarin de (tussentijdse) resultaten van het project gepresenteerd zullen worden aan de projectbetrokkenen. Op deze manier wordt gezamenlijk ingezet op de mogelijkheid om jongeren in Almere ruimte te geven om hun eigen talenten te ontwikkelen in combinatie met het vergroten van maatschappelijk bewustzijn!