Afra Mijnheer en Menno de Vries zijn beide studentcoördinator van het maatschappelijke stage project JongGras Sportbuddy’s. Vanaf september 2021 is Menno aan de slag om van dit project een groot succes te maken. Afgelopen februari kreeg hij daarbij versterking van Afra. Samen zijn ze druk met het begeleiden van jongerejaars studenten, contacten onderhouden met sport- en vluchtelingenorganisaties, het opzetten van community activiteiten en nog veel meer. Voor deze Student Stories hebben geven ze een inkijkje in stage lopen bij het project JongGras Sportbuddy’s

 

Wie ben je?

Menno: Ik ben Menno de Vries, 23 jaar oud en ik studeer de Master Community Development aan de Hogeschool Utrecht. Ik ben zelf opgegroeid in de buurt van Amsterdam en woon pas 3 maanden in Utrecht, maar heb het hier erg naar mijn zin. 

Afra: Ik ben Afra Mijnheer, 23 jaar oud, en ik volg de master Beleid en Politiek in Rotterdam. Inmiddels woon ik alweer 6 jaar in Utrecht en ben ik al behoorlijk lang aan het studeren, maar daar heb ik absoluut geen spijt van. In die jaren heb ik veel verschillende leerzame dingen mogen en kunnen doen, waaronder nu deze stage. 

 

Wat doe je als studentcoördinator van het project JongGras Sportbuddy’s?

Menno: Je hoofdtaak als studentcoördinator van het project JongGras Sportbuddy’s is, zoals de functie al aangeeft, het begeleiden van stagelopende studenten in hun buddytraject met jonge statushouders, dit zijn vluchtelingen die een verblijfstatus hebben gekregen. Als studentcoördinator zorg je ervoor dat de studenten zonder al te veel belemmeringen hun buddy’s op een goede manier naar een sportclub kunnen begeleiden. 

Afra: Hiernaast houd je als studentcoördinator contact met het bestaande netwerk, ben je altijd op zoek naar mogelijkheden om het netwerk uit te breiden, organiseer je intervisies, trainingen en activiteiten voor de studenten en ben je verantwoordelijk voor het verloop van het project. 

 

Waarom heb je gekozen voor deze maatschappelijke stage?

Afra: Ik was op zoek naar een stage waarbij ik in de praktijk kon meemaken hoe het is om te werken bij een maatschappelijke organisatie. Mijn master is heel theoretisch en voor ik aan het werk ga, wilde ik wat praktijkervaring opdoen. Sport als middel inzetten om integratie te bevorderen sprak mij meteen heel erg aan! Daarom heb ik gekozen voor deze maatschappelijke stage.

Menno: Ik heb voor deze stage gekozen omdat ik meer praktijkervaring wilde opdoen over hoe sport ingezet kan worden als middel om maatschappelijke vraagstukken op te lossen. En het maken van maatschappelijke impact in Utrecht trok me ook gelijk aan. Ook het feit dat je veel verantwoordelijkheid krijgt tijdens deze maatschappelijke stage vond ik erg interessant. 

 

Wat vind je het leukst en wat het meest uitdagende aan deze maatschappelijke stage?

Menno: Waar ik heel veel voldoening uithaal is het zien van de vriendschappen die ontstaan tussen de studenten en hun buddy’s. Het is bijzonder om te zien hoe sommigen binnen een paar maanden een relatie opbouwen van compleet vreemden, met totaal andere levens, tot goede vrienden. Sport draagt hier zeker aan bij, omdat sport een heel mooi middel is om mensen te verbinden en in hun kracht te zetten.  

Als studentcoördinator van het project JongGras Sportbuddy’s word je echt in het diepe gegooid. Ik had altijd moeite om de leiding op mij te nemen en om streng, maar rechtvaardig, op te treden. Omdat je hier gelijk in het diepe wordt gegooid moet je wel de leiding over het project nemen en hierin duidelijke afspraken maken met betrokkenen.  

Afra: Het leukste vind ik om de studenten te begeleiden en te zien hoe het contact met hun buddy’s verloopt. Het toewerken naar een inschrijving bij een sportclub verloopt niet altijd makkelijk, maar om te zien hoe de buddy’s dit aanpakken en hen daarin te kunnen ondersteunen is ontzettend leuk! 

Toch kan het soms ook lastig zijn om studenten begeleiden, omdat je soms andere verwachtingen hebt dan zij of het contact niet altijd loopt zoals je zou willen. Maar dat is juist ook echt een uitdaging. Je kunt zien hoe jij daarmee omgaat en daarin groeien! 

 

Zou je deze maatschappelijke stage aan anderen aanraden? En waarom?

Menno: Zonder twijfel! De mate waarop Academie van de Stad inzet op jouw persoonlijke- en professionele ontwikkeling heb ik bij geen enkele andere stage meegemaakt. Tijdens je stage als studentcoördinator krijg je enorm veel verantwoordelijkheid en inbreng voor eigen initiatieven. Je werkt samen in een jong en hecht team van student- en projectcoördinatoren met wie je altijd kan sparren of lekker kan kletsen. Als studentcoördinator draag je bij aan het oplossen van een maatschappelijk vraagstuk in de stad, wie wil dat nou niet? 

Afra: Ja! Er is echt veel vrijheid om te kijken wat jij uit je stage wil halen en dit ook te doen. Je ontwikkelt je op professioneel gebied, je leiderschapsskills en je bent daadwerkelijk bezig met positieve impact maken in ons stadsie, met én voor mensen! Dat vind ik echt heel leuk aan deze stage en ik raad het aan iedereen aan. 

 

Lijkt het jou ook leuk om als studentcoördinator aan de slag te gaan bij het project JongGras Sportbuddy’s of een van onze andere projecten? Dat kan! Vanaf september 2022 zijn we weer op zoek naar toppers. Meer informatie? Kijk dan snel op onze website of klik hier!

 

 

maatschappelijke stage