Peer-to-peer-coaching

In dit project dragen studenten bij aan de integratie van statushouders middels sport. Jonge statushouders tussen 16-26 jaar worden peer-to-peer gekoppeld aan een student, waarna zij samen op zoek gaan naar een passende sportvereniging in Utrecht. Zo bouwen zij een sociaal netwerk op, bewegen ze samen, en leren ze de Nederlandse taal op een ontspannen manier. Wanneer de statushouder is opgenomen in de vereniging of community is het doel van het buddytraject bereikt.

 

Jong Gras Sportbuddy’s

Met de opzet van het project verbinden we de Utrechtse werkvelden van sport, vluchtelingen en het hoger onderwijs aan elkaar. Op die manier ontmoeten meer statushouders, sporters en sportverenigingen elkaar. Daarbij krijgen studenten de kans een positieve bijdrage te leveren aan de inburgering van statushouders in hun eigen stad. Een team van tien stagiairs van verschillende opleidingen coachen statushouders richting sport en doen op deze manier praktijkervaring op. Deze sportbuddy’s worden op hun beurt weer begeleid door twee ouderejaars studenten, ook wel de studentcoördinatoren genoemd. Zij zijn tevens de aanjagers van het project.

Door dit project en mijn buddy heb ik veel nieuwe mensen leren kennen zoals bijvoorbeeld bij het zaalvoetbaltoernooi waar ik aan meegedaan heb.”

Amin, statushouder uit Afghanistan 

Sportbuddy Amin

Amin is 18 jaar, komt uit Afghanistan en woont in een studentenhuis. Amin was in het begin wat stiller, maar al snel bleek wat voor vrolijke en enthousiaste jongen hij is. Tijdens het zaalvoetbaltoernooi leeft hij helemaal op en voetbalt hij vrolijk met de andere buddy’s. Amin is ook een erg creatieve jongen. Hij heeft namelijk in verschillende theaters gestaan met een voorstelling waarin hij speelt.

Amin vertelt: “Toen ik in Nederland kwam wonen, ben ik zelf op zoek gegaan naar een sport. Ik vond het lastig om alleen te zoeken want ik had hier in Utrecht nog niet zoveel contacten. Via via kwam ik toen toch bij een zaalvoetbalteam terecht. Helaas sloot het team niet aan bij mijn verwachtingen. De communicatie met de club, scheidsrechters en tegenstanders verliep moeizaam. Mijn buddy heeft mij geholpen bij de communicatie met sportverenigingen. Ook is mijn buddy meegegaan naar de eerste proeftraining met een zaalvoetbalteam. Dat vond ik heel fijn, omdat ik het spannend vond of ik de taal genoeg zou beheersen. Door dit project en mijn buddy heb ik veel nieuwe mensen leren kennen zoals bijvoorbeeld bij het zaalvoetbaltoernooi waar ik aan meegedaan heb.”

 

Meer weten over JongGras Sportbuddy’s?

Ben je benieuwd naar meer verhalen achter het project? Bekijk via deze link het impactboekje van JongGras Sportbuddy’s, gemaakt door de stagiairs van het studiejaar 2020-2021. Ook kwam RTV Utrecht langs bij het project en interviewde buddykoppel Steffie en Abdel.

 

JongGras