Hoe vinden jullie het om in een studentenhuis te wonen? 

Jorn: Hartstikke leuk! In deze tijd vallen er wel bepaalde aspecten weg van je sociale leven, maar los daarvan is het heel leuk om wel gewoon mensen om je heen te hebben. We kennen elkaar allemaal nog niet zo goed, maar inmiddels wel wat beter. We wonen hier nu ongeveer zeven maanden met z’n allen. Voor mij is het soms dat je in een studentenhuis volledig op jezelf bent toegewezen. Ik kom namelijk uit een erg zorgzaam gezin. Helaas ligt er geen opgevouwen was meer in de kast en wordt er niks meer gestreken. M’n moeder heeft me zelfs de wasmachine moeten uitleggen. Nee, maar het is heel leuk! Je ontdekt alles zelf en dat doet me een beetje denken aan reizen. Dat ik heb gedaan in Azië waarbij ik van hostel naar hostel ging. Daar ben je basically op jezelf aangewezen en moet je gewoon je eigen zaken regelen. Dit komt bij het op jezelf wonen dagelijks terug. 

Mohammed: Ja ik ben het grotendeels wel eens met Jorn, qua sociale leven. Inmiddels ken ik ook iedereen met wie ik hier woon. Helaas kan ik niet even naar de overkant toe in dit gebouw om ook andere mensen te leren kennen, dus dat vind ik wel jammer. Hoe ik het ervaar om bij een groep te wonen? Ja, dat is voor mij ook allemaal nieuw. Ik woon hier inmiddels zes maanden. Hiervoor heb ik bij de Dijk gezeten en dat was wel anders dan hier. Daar moest ik bijvoorbeeld altijd op tijd zijn en hier heb ik de vrijheid om zelf te bepalen hoe ik mijn dag indeel. En voor mezelf zorgen kan ik goed! Vroeger heb ik ook altijd voor mijn broertjes en zusjes gezorgd en paste ik veel op de kinderen van de buren. Daarnaast kan ik de taal ook beter leren nu ik in een studentenhuis woon met anderen. Ik ben gewoon gelukkig! 

Hoe vinden jullie het samenwonen met elkaar?

Jorn: Ik vind Mo sowieso een super sterk karakter hebben. In het begin heeft hij me elke keer wat verteld over het verleden. Maar ook hoe hij in Nederland is gekomen en daar heb ik super veel respect voor. Daarnaast is Mo en fijne jongen om mee te praten. Meteen bij de eerste ontmoeting was er een klik! We konden het met gemak over van alles en nog wat hebben. Hij is erg nieuwsgierig en als hij een moeilijk woord niet begrijpt laat hij dat ook gewoon weten. Hij is geïnteresseerd naar je verhalen aan het luisteren, dat merk je aan alles.

Mohammed: Ja, klopt. Dan ga ik meteen denken ‘wat betekent dat woord?, maar dat is normaal. Toen ik bij Jorn op bezoek ging heeft hij mij goed ontvangen. Ik was heel nieuwsgierig en ik wist niet wat me te wachten stond. Ik ben erg relaxed ontvangen. We hebben zoveel gepraat. Over hoe ik hier in Nederland ben beland, over familiesituatie en nog veel meer. Zo hebben we een heleboel besproken. Ik vind Jorn iemand die z’n ding doet, hij werkt veel en tot nu toe gaat alles gewoon goed. Hij is een heel goed iemand om om je heen te hebben, zeker weten! Ook als ik een vraag heb over Goeie Buur is hij iemand waar ik naartoe ga: Jorn, hoe zit dat? Daarnaast appt Jorn mij ook vaak over afspraken en daar ben ik blij mee! Hij schudt mij af en toe wakker. Fijn om zo’n communicatie te hebben met iemand. 

Jorn: Het is gewoon altijd relaxed geweest en ik kan me vaak ook herkennen in dingen van Mo. Dit komt omdat ik soortgelijke dingen heb gehad. Dat we het daar goed over kunnen hebben is heel nice.  

Mohammed: Dat zijn kleine dingen waardoor je je verbindt met elkaar.

Jorn: Ja, de basis van een vriendschap!

Waarom zijn jullie mee gaan doen aan het project Goeie Buur?

Mohammed: Heel toevallig ben ik op het pad van Jorn gekomen en hij op mijn pad. Via de Dijk ben ik aangemeld voor Goeie Buur. Daar zijn veel verschillende jongeren en iedereen heeft zo z’n eigen verhaal. Mijn begeleider heeft me aangemeld. Puur ook, zoals ik eerder al zei, omdat ik in een familie ben opgegroeid. Sociaal zijn en met mensen omgaan is voor mij heel normaal. Ik weet wanneer ik iets kan zeggen en hoe ik moet communiceren. 

Jorn: Hij straalt het echt uit, Mo is daardoor geselecteerd denk ik. Hij is klaar voor de volgende stap!

Mohammed: Ook omdat ik graag wil studeren en werken. Met die redenen hebben ze gezegd: “Jij bent op dit moment hier geschikt voor.” 

Jorn: Zelf kwam ik het project via de SSH tegen. Ik was na mijn reizen op zoek naar een kamer en toe aan iets nieuws. Ik had al twee keer eerder gehospiteerd. Juist omdat ik wel opzoek was naar een huis met een grote gemeenschappelijke ruimte. Het sociale aspect is erg belangrijk voor mij. Toen zag ik het project Goeie Buur en dacht ik: “Het klinkt heel vet om hieraan mee te doen!” Juist omdat je gelijkheid terugziet. Ik zag meteen dat Goeie Buur een heel goed project is, wat aansluit bij hoe ik denk en de studie die ik doe. Toen is het heel snel gegaan. Ik heb gesolliciteerd bij Academie van de Stad en binnen drie dagen heb ik Mo ontmoet en daarna zijn we verhuist.  

Wat vinden jullie tof aan het project?

Mohammed: Hoe het gaat. Iemand zoals Jorn die zich aanmeldt en iemand zoals ik en dat die twee dan samen komen. Zo kun je leren van elkaar, ontwikkelen en kijken waar dit je verder heen brengt. Dat is het fijne aan dit project. Dat sommige mensen gewoon een kans krijgen en dat dit project dat biedt. Ongeacht wat er in het verleden gebeurd is. Juist om te kijken hoe een persoon zich ontwikkelt als je hem/haar een kans biedt. 

Jorn: Goeie Buur is een mooie verbindende factor. Ik denk dat zonder dit project zo iemand als Mo en ik veel minder snel geconnect waren. Zeker omdat het op dit moment lastig is om mensen tegen te komen. Goeie Buur is die verbindende factor. Daardoor is dat juist tot stand gekomen en blijkt het ook nog eens super goed te klikken! Dit kan gewoon een vriendschap voor het leven worden. 

Jullie zijn inmiddels een half jaar verder, wat vonden jullie er tot nu toe van? 

Mohammed: Ik zie het hetzelfde als wat Jorn net zei: je komt nieuwe mensen tegen, dat is al uniek. En vooral wat voor band je dan met iemand kunt creëren vanuit zo’n plek. Je kan iets voor die persoon betekenen of andersom. Je moet de tijd benutten, tijd goed gebruiken en ervan leren. 

Jorn: Ik kijk er gewoon heel positief op terug. Mo is een toegankelijk jongen en we hebben altijd al kunnen praten. Hoe die vanaf het begin al in het huis stond, perfect. 

Mohammed: Dankjewel Jorn, jij ook echt!