1. Wijkkantoor Ymere

De tour begint bij het wijkkantoor van Ymere, hier organiseerden de studenten in januari een winterfeest voor de buurtbewoners. Ymere is samen met Stadsdeel Noord de opdrachtgever van dit project. Zij stellen de doelstellingen van het project op en voorzien in de randvoorwaarde. De Volewijck is een kwetsbare wijk in Amsterdam-Noord. De bewoners kampen onder andere met problematiek rondom armoede. Het Springlevend Wonen project ondersteunt de bewoners door bij te dragen aan de leefbaarheid in de wijk. Dit doen de studenten onder andere door te signaleren, door te verwijzen, samenwerkingen aan te gaan, kansen voor bewoners te verbeteren, draagkracht te vergroten én oude en nieuwe bewoners met elkaar in contact te brengen.

 

2. Buurtteam Amsterdam-Noord

Next stop: Buurtteam Amsterdam-Noord! Twee keer per week openen hier de deuren voor het Formulierencafé. Twee van de zes studenten organiseren dit inloopspreekuur voor financiële en administratieve vragen. Het Formulierencafé, in samenwerking met Buurtteam, is er voor alle buurtbewoners die hulp nodig hebben bij het ordenen van de administratie, ordenen of lezen van de post, het invullen van formulieren en aanvragen van bijvoorbeeld toeslagen. Het doel van het spreekuur is om bewoners zelf (blijvend) grip te laten krijgen op hun administratie en financiën. Daarnaast worden bezoekers doorverwezen naar partners in de wijk. In 2022 werd het Formulierencafé maar liefst 1270 keer bezocht!

3. Tuin achter Pexpo

Achter Pexpo, een creatieve ontmoetingsplek, staat tussen de achtertuinen de Greenteam schuur. Daar ligt ons gereedschap voor het onderhouden van tuinen van bewoners die dat zelf niet meer kunnen. Het schoffelen in de tuin wordt vaak gecombineerd met een lekker kopje thee wat zorgt voor wat extra verbinding in wijk. Het Greenteam is ook verantwoordelijk voor de adoptie van de boombakken in de Van der Pekbuurt. Buurtbewoners kunnen een boombak in de wijk adopteren en deze in samenwerking met het Greenteam vullen met mooie planten en bloemen.

 

4. Buurthuis

Tot slot het buurthuis: een plek in de buurt gemaakt voor ontmoetingen. De Voorleesservice organiseert hier vaak activiteiten voor de kinderen uit de buurt. De Voorleesservice bezoekt iedere week gezinnen in de buurt. Zij lezen voor aan kinderen tussen de vier en tien jaar die hulp kunnen gebruiken bij hun Nederlandse taalontwikkeling. Onlangs organiseerde ze er  een proefjesmiddag in het buurthuis. Het werd een drukke en gezellige boel! 

Wil je meer weten over Springlevend Volewijck?

Bekijk de projectpagina van Springlevend Volewijck of neem contact met ons op via: amsterdam@academievandestad.nl.

Wil jij je ook inzetten voor jouw buurt én ben je op zoek naar een betaalbare woning in Amsterdam? Meld je hier aan voor onze woonpool!