Project Goeie Buur

Goeie Buur is een project samen met de Gemeente Utrecht, de SSH, BackUp, Lijn 5, Lister, Timon en Youké. Samen zetten we een inclusief netwerk op van jongeren en studenten die elkaar ontmoeten, weten te vinden, ervaringen uitwisselen en leren van en met elkaar. Persoonlijk contact binnen Goeie Buur is belangrijk. ‘Samen wonen, samen bouwen’ is waar het project om draait! We zetten daarbij in op het stimuleren van eigen initiatief en zelfstandigheid. Maar ook aan het bouwen van een duurzaam sociaal netwerk en het samen bouwen aan de toekomst. Het project Goeie Buur biedt een mooie kans om samen te wonen met leeftijdsgenoten die klaar zijn voor de volgende stap!

Bij Goeie Buur gaat het om gemotiveerde jongeren uit de maatschappelijke zorg die graag op zichzelf willen gaan wonen. Zij gaan net als de studenten op zichzelf wonen. Voor het eerst op jezelf wonen, in een nieuwe omgeving en soms ook in een nieuwe stad. Dit kan best wel spannend zijn, waardoor het hebben van een Goeie Buur erg fijn kan zijn! De maatjes hebben wekelijks contact met elkaar en doen leuke dingen samen, wisselen ervaringen uit over het op jezelf wonen en weten elkaar te vinden waar nodig.

Even voorstellen

Joanna, 22 jaar, is 4e jaars student Interdisciplinaire Sociale Wetenschap. In haar vrije tijd vindt Joanna het leuk om met vrienden en familie te zijn, (bord)spelletjes te spelen en, hoe kan het ook missen, te netflixen. Joanna, is er een reden dat je dit project wilde coördineren? ‘Ja’, zegt ze direct en vertelt: “Ik zie in dat iedereen zijn eigen verhaal heeft en dat niet iedereen een fijne jeugd heeft gehad. Ondanks dat ik niets aan het verleden kan veranderen, kan ik mij wel inzetten om de huidige situatie te verbeteren. Ik vind dat iedereen gelijke kansen hoort te krijgen voor een vliegende start. Misschien klinkt dit heel cliché, maar het is echt zo. Bij dit project heb ik echt het gevoel dat ik mijn steentje kan bijdragen aan de maatschappij, vooral ook omdat wij goed contact hebben met alle betrokkenen bij het project.”

Vivian maakt het duo compleet. Zij is 20 jaar en zit in haar derde jaar van mijn studie Social Work. In Vivian’s vrije tijd is ze graag lekker actief en het liefst onder de mensen. “Vorig jaar heb ik ook stage gelopen bij Academie van de stad, maar toen als maatje. Dit is mij zo goed bevallen dat ik graag er een schepje bovenop wilde doen en als studentcoördinator aan de slag wil. Op deze manier krijg ik meer mee wat er achter de schermen gebeurt en dat vind ik wel erg interessant”, antwoordt Vivian op de vraag waarom zij dit project gaat leiden.

Taken van een Stuco

“Als studentcoördinatoren zijn we het eerste aanspreekpunt voor Goeie Buren. Wij voeren gesprekken met jongeren, zoals kennismakingsgesprekken. Maar ook tussendoor om te vragen hoe het met diegene gaat. Ook organiseren wij intervisies en community activiteiten, en denken wij mee over de toekomst van het project. Onze bezigheden verschillen wel per week, de ene week zijn we veel onderweg en de andere week zijn we meer thuis aan het werk. Vooral nu met de coronacrisis werken wij zoveel mogelijk vanuit huis. Ondanks dat, houden we wel met iedereen veel en goed contact. Op deze manier blijven de lijntjes kort en het contact laagdrempelig. Het hele project weer persoonlijker. Persoonlijk contact binnen Goeie Buur is erg van belang.”

Elke week hebben de dames een vast moment met projectcoördinator Judith. Hierin bespreken ze de stand van zaken van het project. Maar ook worden de persoonlijke successen van de week besproken. Daarnaast werken Joanna en Vivian elke week een ochtend bij de SSH. Nadat ze met de fiets op kantoor zijn aangekomen, installeren zij zich in de flexruimte. “Als je dan ergens een vraag over hebt, kun je altijd even aankloppen bij de mensen op kantoor. Wel zo handig!”

Toekomst van het project

“Zoals je misschien wel kan merken, zijn wij heel enthousiast over het project. We denken dan ook dat project Goeie Buur een hele mooie toekomst gaat krijgen. Vorig jaar is het project opgezet en moesten onze voorgangers alles ontdekken. Dit jaar kunnen wij kijken naar de nieuwe kansen en verbeteringen. Zo kijken wij nu bijvoorbeeld hoe wij leuke community activiteiten kunnen organiseren die ook nog eens corona-proof zijn. Best een uitdaging, maar we komen er wel! Al met al is project Goeie Buur een mooi initiatief om jongeren en studenten samen te laten wonen en groeien, daar dragen wij graag aan bij.”

Wil je meer weten over dit project? Lees hier meer, en houd onze social media kanalen in de gaten, zoals Facebook, LinkedIn, Instagram en Twitter.