Een veilige en open plek waar mensen ongeacht afkomst, leeftijd of achtergrond samen kunnen komen. Dát is het idee achter Plan Einstein van de gemeente Utrecht, een vernieuwende aanpak voor de opvang en integratie van vluchtelingen in asielzoekerscentra. De gemeente wil verschillende ‘hubs’ in de stad creëren waar buurtbewoners, bewoners van asielzoekerscentra en andere Utrechters elkaar kunnen ontmoeten en van elkaar kunnen leren.

De afgelopen weken storten 33 eerstejaarsstudenten van de opleiding Spatial Design aan de Hogeschool voor de Kunsten zich op de vraag: hoe zou Utrecht eruit komen te zien als op elke straathoek een Einstein Hub wordt geplaatst? En hoe richt je deze locaties aantrekkelijk in? Academie van de Stad coördineerde het project.

Op vrijdag 17 juni werden de ontwerpen gepresenteerd op de eindbijeenkomst van het project Einstein Hubs in theaterhuis de Berenkuil. De studenten kwamen met vernieuwende en zeer creatieve ideeën en ontwerpen, waarbij ze onder andere hebben gekeken naar het effect van kleur, vorm, en ruimte op het gevoel en gedrag van mensen. Genoeg inspiratie voor de gemeente Utrecht voor het creëren van nieuwe Hubs in de toekomst dus. Iedereen bedankt voor de ontzettend geslaagde bijeenkomst!

 

Met dank aan:

Jan Braat, gemeente Utrecht

Niene Oepkes, bedenker Plan Einstein

Rebecca de Kuijer, directeur Welkom in Utrecht

Wim Marseille, docent HKU

Natalie Lange, docent HKU

Emy Kenter, projectcoördinator Academie van de Stad

En de studenten!

 

Zie onderstaand een selectie van de foto’s gemaakt tijdens de eindbijeenkomst.

 

Meer weten? Bekijk de website van Plan Einstein of bekijk dit artikel.