Bij het Profi-leerbureau is aandacht voor alles wat er komt kijken bij het runnen van een initiatief, met als uitgangspunt dat de studenten en initiatieven van elkaar leren. Deze hulpvragen worden vervolgens actief aangepakt waarmee een professionaliseringsslag gemaakt wordt door de organisaties. De initiatieven uit de buurt kunnen de young professionals alles vragen omtrent het draaien van een buurtinitiatief. Als ze het antwoord niet weten gaan ze ernaar op zoek. Om de buurtorganisaties nog beter te kunnen helpen, hebben young professionals van Academie van de Stad een YouTube cursus in elkaar gezet.

 

Korte YouTube cursus Profi-leerbureau

Elk jaar proberen we zo goed mogelijk aan te sluiten op de verschillende wensen voor ondersteuning. Wanneer veel initiatieven met dezelfde vragen rondlopen, proberen we ook andere manieren te verzinnen. Een van de oplossingen van dit jaar is een korte YouTube cursus waarbij de meest gestelde vragen beantwoord worden. Met deze cursus hopen we beginnende initiatieven handvatten te geven voor het opzetten van hun plannen, het zoeken naar financiering en de aanvragen doen. Hieronder de opdrachtgever Manon en young professionals Merav en Zoë aan het woord. 

 

De afstand verkleinen en de drempel verlagen

Alle drie zijn ze het eens: de cursus verkleint de afstand tussen aanvrager en de gemeente. Bovendien maakt het het starten van een buurtinitiatief laagdrempeliger.  

Manon: “Vanuit de gemeente onderschatten we vaak hoe ingewikkeld de vragen en formulieren van een aanvraag zijn. Daardoor haken mensen af, wat jammer is omdat we juist willen dat iedereen een kans krijgt om mee te doen. Door middel van de cursus wordt dit proces toegankelijker en laagdrempeliger”.  

Merav: “Inderdaad, mensen die het zien denken bijvoorbeeld: “Oh, dit kan ik wel!” en hebben al een eerste kennismaking. Zo neemt de afstand tussen aanvrager en de gemeente of fonds af”

Zoë: “Zo werkt het ook voor het Profi-leerbureau zelf. De eerste kennismaking is er al, je ziet ons al in de clips en hoort ons al praten. Door het kijken van de video’s krijg je al een beeld bij ons. We hopen natuurlijk dat de cursus vragen beantwoord zijn, maar zo is de stap om hulp te vragen ook al kleiner. 

 

Logo Profi-leerbureau
Logo Profi-leerbureau

 

Het proces en de context inzichtelijk maken

Merav en Zoë vertellen hoe de cursus voornamelijk gaat over het proces in het algemeen en waar je kan beginnen. Zoë: “De cursus start met het maken van een plan en begroting en daarna de stap naar financiering via een fonds of de gemeente. Door overzicht te creëren wordt het proces makkelijker“. Merav: “Daarnaast wordt er ook een context geschetst bijvoorbeeld bij vragen uit de aanvraag van de sociale basis. We zien dat aanvragers veel vragen over de vragen hebben. Door daar woorden aan te geven wordt de afstand tussen de aanvrager en de gemeente kleiner”.

 

In het maken veel schakelen

Voor Merav en Zoë was dit de eerste keer dat zij informatieve clips hebben gemaakt. Het technische aspect was daardoor extra uitdagend, zo heeft Merav in korte tijd veel moeten leren over editen. Maar ook inhoudelijk was het soms zoeken. Zoë: “Als we met iemand zitten lichten we allerlei kleine stappen toe. In de cursus moesten we echt de kern vatten: wat is onmisbaar en wat kunnen we weglaten? Toen we eenmaal de scripts geschreven hadden werden we ook geconfronteerd met een struikelblok van veel aanvragers: de aanvraag veranderde deels. Hierdoor moesten we wat we hadden voorbereid aanpassen. Voor ons te overkomen maar voor veel aanvragers een reden om af te haken”. Merav: “Ook tijdens het filmen merkte we soms dat de toon toch niet juist was of de informatie niet dekkend genoeg. Dan moet je snel schakelen zodat je door kan”. 

 

En nu afwachten

De cursus is nu af en wordt verspreid zodat er zoveel mogelijk mensen mee geholpen kunnen worden. Hoewel het de eerste keer was, is het proces heel organisch verlopen. Zoë: “Van tevoren vond ik het een leuk project maar ook groot en spannend. Samen hebben we het heel goed opgepakt!”. Naast dat er een mooi eindproduct staat heeft het proces ook veel opgeleverd. Merav: “Soms werk je vanuit de waan van de dag en onbedoeld was dit een evaluatiemoment: Wat doen we nou eigenlijk en hoe kunnen we nog meer betekenen?” En nu is het afwachten in hoeverre de cursus echt gebruikt gaat worden. Manon: “Ik hoop dat de cursus nieuwe initiatieven over de streep trekt om toch een aanvraag te doen omdat het het proces toegankelijker maakt.”

 

Benieuwd naar de cursus?

De cursus bestaat uit vier verschillende onderdelen. Op YouTube kun je de gehele cursus hier vinden. Hieronder kun je alvast de eerste video bekijken.

 

 

Wil je contact opnemen met het Profi-leerbureau? Mail dan naar info@profileerbureau.nl of kom langs het Profi-leerbureau.

Onze young professionals zitten elke donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur voor je klaar tijdens het inloopspreekuur in het Dapperhuis, Eerste Van Swindenstraat 511.