Altijd een Goeie Buur

“We organiseren elke maand een activiteit waardoor meer verbinding tussen de studenten en jongeren ontstaat”, vertelt Raoul over de telefoon. Vorige maand was dat een pubquiz op de Uithof. De maand daarvoor waren ze met z’n alle naar De Ping Pong Club geweest. “Sinds de uitbraak van het Covid-19 virus is alles verplaatst naar online communicatie”, legt Raoul uit. Zo ook de maandelijkse activiteit met alle jonge en goeie buren van het project. Deze keer de Goeie Buur Bingo!

Maar wat organiseer je als online-activiteit? Na een overleg met collega’s was er het idee om een bingo te organiseren. “We hebben besloten om een activiteit te organiseren waarbij het makkelijk is om in te stromen.” Online ontmoetingen vinden sommigen nog onwennig, geeft Raoul aan. Zo ook voor hem. “In het begin was het als presentator even aftasten, maar na wat persoonlijke vragen voelde de sfeer snel vertrouwd.” De video-bel-meeting zat lekker vol met twaalf personen.

Geen Bingomolen

Wat betreft de het bingo-benodigdheden moest er veel geïmproviseerd worden. “Van tevoren vertelden we tegen de deelnemers dat ze pen en papier paraat moesten hebben.” Vervolgens mocht iedereen in een boter, kaas en eieren-grafiek, negen cijfers van 0 t/m 40 invullen. “Zo ontstond er direct interactie waardoor het spelelement opgang kwam”, zegt Raoul. In een grote bak zaten alle cijfertjes verstopt, en Raoul viste er drie per ronde uit. Of hij dat op z’n Gaston Starreveld’s deed? “Nee, lekker nuchter.”

Die nuchterheid kwam van pas tijdens de persoonlijke vragen die gesteld werden na elke ronde. “Welke film heb jij laatste gekeken en raad je aan?”, luidde er één van velen. Dankzij verschillende aanbevelingen kijkt Raoul nu de hit-serie Tiger King. Raoul vertelt: “We leren elkaar steeds beter kennen op deze speelse manier”. Een keer was er sprake van een valse bingo. Ondanks de regels heeft diegene helaas geen liedje gezongen. Dankzij dit initiatief werd één van de huisgenoten van een student ook enthousiast over het project van Goeie Buur. “Ze heeft zich gelijk aangemeld bij studenten coördinatoren om mee te doen als Goeie Buur”, vertelt Raoul.

Persoonlijke prijzen

“Bij een goeie bingo, kom ik de prijsjes persoonlijk langs brengen. Op gepaste afstand natuurlijk”, vertelt Raoul. De drie prijzen hebben de organisatoren zorgvuldig uitgekozen bij lokale Utrechtse ondernemers om ook hen in deze tijd te steunen. Niet alleen is dit een win-situatie voor de plaatselijke horeca maar ook voor de winnaars: “de studenten en jongeren leren door deze tegoedbonnen ook de stad beter kennen.”

Sinds september is Raoul Studentcoördinator bij het project Goeie Buur te Utrecht. Zijn studie Social Work aan de Hogeschool Utrecht (HU) sluit goed aan bij de werkzaamheden die hij verricht, namelijk veel kennismaking, overleg en ondersteunen. Goeie Buur is een project samen met de Gemeente Utrecht, Stichting Studenten Huisvesting (SSH), BackUp, Lijn 5, Lister, Timon en Youké. Samen zetten we een inclusief netwerk op van jongeren en studenten die elkaar ontmoeten, weten te vinden, ervaringen uitwisselen en leren van en met elkaar. ‘Samen wonen, samen bouwen’ is waar het project om draait!

Meer weten over Goeie Buur en andere projecten?