Samen bouwen aan een community op Startblok Kop Zuidas

Eerst even voorstellen! Het Community Builder-team van Startblok Kop Zuidas bestaat momenteel uit Furkan, Hina, Mehdi, Melissa en Thomas! Zij wonen op het startblok en zetten zich actief in voor de leefbaarheid daar. De ene helft van de bewoners van Startblok Kop Zuidas zijn jongeren uit Nederland, de andere helft bestaat uit jonge vluchtelingen met een verblijfsvergunning (statushouders). Ook het Community Building-team bestaat uit zowel Nederlanders als statushouders.

Mehdi: “Door samen te wonen met Nederlanders en statushouders, krijgen we de kans om van elkaar te leren en om de Nederlandse cultuur te leren kennen.”

Samen bouwen de bewoners van het startblok aan een community waarin iedereen niet alleen samenwoont, maar ook naar elkaar omkijkt en samen activiteiten organiseert. En onze Community Builders nemen hierin het voortouw! Mehdi, een van de Community Builders, benadrukt het belang van deze gemengde groep bewoners: ​​”Door samen te wonen met Nederlanders en statushouders, krijgen we de kans om van elkaar te leren en om de Nederlandse cultuur te leren kennen. En het is goed voor de integratie.”

Community Builders Thomas, Melissa, Mehdi en Furkan.

 

Samen plezier in de gemeenschappelijke ruimtes

Het startblok is een nieuw gebouw dat midden in de zomer van 2023 is opgeleverd. Naast de 120 studio’s voor jongeren tussen de 18 en 28 jaar zijn er ook 5 gemeenschappelijke ruimtes in het gebouw. Om ervoor te zorgen dat de bewoners van het gebouw elkaar ontmoeten en zich verbonden voelen met elkaar, organiseren de Community Builders in deze ruimtes activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan samen een film of voetbal kijken, spelletjes spelen of een Taalcafé. Mehdi vertelt enthousiast: “Ik vond het leuk om het Taalcafé te organiseren, want het is een mooie manier om mijn Nederlandse taalvaardigheden te verbeteren en anderen te helpen met de taal.”

Samen plezier in de gemeenschappelijke ruimtes van Startblok Kop Zuidas.

 

Samen welkom in de buurt

De Community Builders zetten zich niet alleen binnen het startblok in, ze zoeken ook actief de verbinding met de buurt op. Een hoogtepunt was het Welkomstfeest in september, waar de bewoners van Startblok en de Mirandabuurt elkaar ontmoetten. Op een zonnige dag verzamelden de bewoners zich op een vrolijk versierd grasveld naast het Startblok om hun nieuwe buren uit de Mirandabuurt te ontmoeten. Er werd samen gedanst en genoten van heerlijk eten, bereid door de bewoners van het startblok!

Melissa: “Het Welkomstfeest was een super leuke dag, waar de buurt ook echt samen kwam en iedereen elkaar wilde helpen!”

“Mijn mooiste herinnering van het afgelopen jaar is het buurtfeest,” aldus Thomas. “Het was een van de eerste grote activiteiten die we hadden georganiseerd. Ik vond het erg spannend, maar was ontzettend blij en trots met het resultaat. Er waren veel buurtbewoners en bewoners van Startblok Kop Zuidas aanwezig. Het was erg gezellig en we hebben als nieuwkomers in de wijk leuk kennis kunnen maken met de buurt.” Ook voor mede-Community Builder Melissa was dit een van haar hoogtepunten: “Het buurtfeest was iets waar we heel lang naartoe gewerkt hebben, en het was een super leuke dag waar de buurt ook echt samen kwam en iedereen elkaar wilde helpen! Zoals toen we de stekkerdoos van een van de buren mochten gebruiken, omdat anders onze silent disco-set helemaal niks deed.” 

 

 

Blik vooruit

Nu de zon weer wat meer schijnt, hebben de Community Builders er vooral zin in om leuke activiteiten in de buitenlucht te organiseren. Melissa: “Er komt binnenkort een borrel aan op een van onze dakterrassen, daar nodigen we de buren ook voor uit. Ik heb er nu al zin in!” En kijkend naar de toekomst, zijn de Community Builders optimistisch. Thomas: “Ik kijk uit naar de komende tijd. Als Community Builders hebben we veel geleerd het afgelopen jaar. We hebben successen gehad, maar ook wat tegenvallers. Ik heb er veel vertrouwen in dat we er een leuke zomer van gaan maken!”

 

Community Builders Startblok Kop Zuidas Mehdi en Hina
Community Builders Mehdi en Hina.

 

Meer weten over de Community Builders van Startblok Kop Zuidas? 

Neem contact op met projectcoördinator Dorien Admiraal via dorien@academievandestad.nl of 06 1111 1776. Neem ook een kijkje bij onze andere Community Building-projecten.

 

Wil jij zelf Community Builders worden?

Ontdek hoe jij een verschil kunt maken in jouw gemeenschap door je aan te sluiten bij onze dynamische groep van Community Builders! Meld je hier aan voor onze woonpool!