Op de vlucht

Solomon (26) is een van de statushouders die woont in de woongemeenschap Spark Village.  Acht jaar geleden is hij in zijn eentje naar Nederland gevlucht. Na een lang proces kreeg hij uiteindelijk een verblijfsvergunning. De volgende stap was het vinden van een woning: “Ik ben eerst terechtgekomen in een klein huisje in de Bijlmer, maar vanuit daar was het moeilijk mijn leven op te bouwen.”

 

“Mijn buurvrouw helpt mij met allerlei zaken”

 

Woongemeenschap Spark Village

Een paar jaar later, toen hij begonnen was met zijn studie, is hij terechtgekomen in één van de studio’s van Spark Village: een wooncomplex dat bestaat uit zelfstandige op elkaar gestapelde studio’s die gemaakt zijn van oude zeecontainers. Studenten en statushouders wonen er door elkaar heen en vormen samen één community. De studenten zijn geen professionals, maar leeftijdsgenoten. Hierdoor zijn ze een laagdrempelig aanspreekpunt voor de statushouders, bovenal omdat ze ook buren zijn.

Om ervoor te zorgen dat de diverse groep van bewoners fijn met elkaar samenleeft is er een Community Builders- project opgezet. Het Community Builders-project wordt gecoördineerd door Academie van de Stad, een stichting die al sinds 2007 studenten verbindt aan maatschappelijke uitdagingen in steden. Zo ook aan de uitdaging van wonen. Het project Spark Village is een voorbeeld van zo’n project. Hier wonen 250 jonge Amsterdammers van veel nationaliteiten samen in een complex dat door woningcorporaties Rochdale en Duwo wordt beheerd. De jongeren hebben allemaal hun eigen studio met een keukentje en een badkamer. Maar er zijn ook gemeenschappelijke ruimtes waar ze bij elkaar kunnen komen.

 

Wonen in een community

Het doel van het project is namelijk niet alleen om deze diverse groep te huisvesten, maar vooral ook om hen fijn samen te laten wonen in een community. Zes studenten, die ook wel de Community Builders worden genoemd, zetten zich onder begeleiding van Academie van de Stad actief in voor de woongemeenschap. Zo is er een taalcafé waar bewoners elkaar helpen met het leren van een andere taal. Ook worden er etentjes en activiteiten georganiseerd en houdt de groencommissie zich bezig met de moestuinbakken op het complex.

 

Thee drinken en hulp bij ingewikkelde post

In de corona tijd was het het lastig voor de studenten een uitdaging om iedereen samen te laten komen. “Wat we nu het meest samen doen is wandelen en samen ergens theedrinken”, vertelt bewoner Solomon. “Vaak zoeken we elke keer een ander café uit om de buurt te verkennen. Ik heb veel contact met de mensen uit Spark Village. Je kan ’s avonds naar een gemeenschappelijke ruimte toe om met elkaar spelletjes te spelen.” Los van de gezelligheid heeft Solomon ook veel hulp van de Nederlandse studenten. “Mijn buurvrouw helpt mij met allerlei zaken. Van de post van de overheid tot het sturen van mailtjes, ik kan altijd bij haar aankloppen voor vragen.”

 

 Als je alleen woont is het soms saai en eenzaam, zelfs als je vrijheid hebt”

 

De statushouders zijn in ieder geval erg blij om in Spark Village te wonen. “Wij zijn naar Nederland gekomen  voor vrijheid. Maar als je alleen woont is het soms saai en eenzaam, zelfs als je vrijheid hebt. Door de studenten kunnen we samen komen, maar kunnen we vooral vrienden en echte connecties maken.”

 

Woongemeenschap Spark Village
De bewoners van Spark schilderen hun woningen

 

Dit artikel is geschreven door Thijs Bennema, student Creative Business aan de Hogeschool voor Amsterdam.

Meer weten over dit project? Bekijk dan deze pagina voor meer informatie.