Ben jij wel eens in het meest Oostelijke hoekje van Amsterdam geweest? Letterlijk tot aan de stadsgrens staan de studio’s van onze Spark Village bewoners! Het enige wat hen van Diemen scheidt is de ring en een goed verstopt meertje, met zalig veel groen en bijzondere vogels. Er is hier door een aantal bewoners al in gezwommen tijdens hete zomerdagen, maar ook geschaatst in de koude winters. Zeker voor de 120 statushouders die op Spark wonen is dat schaatsen op dun en krakerig natuurijs een hele ervaring geweest… Tegenwoordig heeft bijna iedereen dit al eens geprobeerd. Een aantal maakt in de winter zelfs regelmatig gebruik van de nabijgelegen Jaap Eden schaatsbaan! 

 

Wat is Spark Village?

Spark Village is een complex op Science Park naast de universiteitsgebouwen van de Universiteit van Amsterdam en Startup Village. Het complex ligt in het meest oostelijke hoekje van Amsterdam. Hier wonen 250 jongeren tussen 18 en 28 jaar, waarvan de helft van de bewoners een vluchtachtergrond (statushouders) hebben. Om het wooncomplex een plek te laten zijn waar bewoners elkaar kennen en naar elkaar omkijken, zijn we – in opdracht van betrokken woningcorporaties – een Community Building-project gestart.

 

Community Building

In opdracht van Rochale, DUWO en Stadsdeel Oost heeft Academie van de Stad op Spark Village een Community Builders project opgezet. Er is een divers team van zes betrokken bewoners samengesteld, die wekelijks samenkomen om plannen te maken voor hun hechte woongemeenschap. De Community Builders hebben twee hoofdtaken waar zij zich voor inzetten: activeren en signaleren. Zij helpen bewoners met het oppakken van leuke initiatieven voor de community, herkennen kwaliteiten in hun buren en moedigen hen aan die in te zetten voor de buurt. Daarnaast functioneren ze ook als oren en ogen van het complex. Ze houden een oogje in het zeil als bewoners het moeilijk hebben en weten waar ze terecht kunnen voor ondersteuning. 

 

Community Builder Joel Silverio van Spark Village
Foto: Community Builder Joel op een spontane barbecue

 

Van taalcafé tot Silent Disco

De Community Builders organiseren van alles. Zo wordt er wekelijks gevolleybald, leren bewoners elkaar kickboksen en is er een voetbalteam waarin ook de buren meespelen! Gelukkig is er ook wat voor de minder getrainde bewoners van alles te beleven op Spark Village. Er is een wekelijkse mindfulness groep, een kookclub, een groencommissie die de tuin onderhoudt, een wekelijks taalcafé waarin je je Nederlands kunt oefenen en ook de feestcommissie organiseert regelmatig toffe themafeesten. Dit alles wordt aangemoedigd door het team van onze zes top Community Builders van Spark Village. 

 

Wonen in Spark Village

Wonen in Spark Village is niet zomaar voor iedereen weggelegd. Het complex heeft als uitgangspunt dat mensen met verschillende achtergronden niet alleen wonen op het complex, maar daadwerkelijk samenkomen. Sinds het begin is er een team van Community Builders geweest dat zich met ontzettend veel energie voor Spark inzet. Dit enthousiasme is voelbaar op het terrein. Zeker in de zomer lijkt het af en toe meer een camping of een festival dan een regulier wooncomplex. Naast de bevlogen Community Builders dienen alle Spark bewoners zich een uur per week voor de community in te zetten. Of je je buur nou helpt met het opstellen van een brief, een filmavond organiseert, de moestuintjes opschept of penningmeester wordt van een commissie; iedereen draagt bij aan deze plek waar bewoners met zoveel plezier samenwonen. Lees meer over al deze mooie activiteiten in het artikel van Joel, één van de Community Builders van Spark. 

 

Meer weten over dit project?

Neem contact op met projectcoördinator Amy Renckens via amy@academievandestad.nl of 06 1541 7570.

 

Spark Village
De Community Builders van Spark Village