Samen kleur toevoegen aan Spark Village

Joel: “Spark Village bestond voornamelijk uit grijze containers. Daar moest verandering in komen. Veel buren hebben zich ingezet voor het verven van de gemeenschappelijke ruimtes. Elke dag waren er wel vrijwilligers, van de meest betrokken bewoners naar de wat minder betrokkenen, iedereen kwam helpen.

Om de buurt levendig te maken hebben we op Spark Village ook de Pride-vlag opgehangen in de gemeenschappelijke ruimte. Hiermee willen we duidelijk maken dat we als community staan voor seksuele vrijheid. Veel buren hebben kenbaar gemaakt dit gebaar te waarderen en voelen zich welkom.”

 

Community Building Spark Village
Foto: De bewoners van Spark Village schilderen hun woningen

 

Buren als een vangnet voor elkaar in tijden van nood

Joel: “Een van de buren op Spark Village had last van posttraumatische stress. Dit ging goed, maar soms had hij het toch moeilijk. Op een dinsdagochtend had hij hier last van en stuurde daarom om 04.30 uur een berichtje in onze groepschat. Eén van ons reageerde direct op hem, een ander kon hem een uur later opvangen. Later die ochtend is hij door vijf mensen in de armen genomen en hebben ze een kop koffie gedronken. Het was echt een hele fijne ervaring. Spark Village is een vangnet voor hem geweest.”

 

 Spark Village is een vangnet voor hem geweest.

 

Community Builders gaan  eenzaamheid en isolatie tegen tijdens corona

Joel: “Tijdens corona konden mensen elkaar niet zien. Om toch in contact met elkaar te blijven, brachten we iedere ochtend een ontbijtje naar de mensen die daar behoefte aan hadden. En die behoefte was er! We hebben edities gehad dat we wel dertig ontbijtjes langs brachten. Over het budget hoefden we ons gelukkig geen zorgen te maken: de gemeente ondersteunde ons. Zij waren het eens met het belang van sociaal behoud en het tegengaan van eenzaamheid en isolatie.”

 

Community Builders Spark Village tijdens corona
Foto: Ondersteuning in corona-tijd

 

Men zoekt elkaar op en steunt elkaar op Spark Village

Joel: “Een van de bewoners van Spark Village, Henok, is vorig jaar overleden. Een actieve buur had na deze gebeurtenis iedereen bij elkaar gebracht en kwam in contact met de familie. Het bleek dat Henok regelmatig geld opstuurde naar zijn familie. Dat bracht de Community Builders op het idee om samen geld in te zamelen. Hiermee konden we het overlijden verzorgen en we konden geld opsturen naar zijn familie in Eritrea. Door tikkies te sturen naar de community hebben we samen met Spark Village en Stek Oost 10.000 euro bij elkaar verzameld. De moeder van de jongen heeft toen een bericht gestuurd in het Tigrinya met dank aan iedereen. Ter afsluiting heeft de buurt nog een stille tocht opgezet.”

 

Foto: Stille tocht

 

Carrièredag

Joel: “Vanuit de statushouders was er behoefte aan tips, tricks en andere hulp met het solliciteren. Hierom hebben we de carrièredag georganiseerd. We hielpen mensen om een CV en LinkedIn-account aan te maken. Ook gaven we tips voor handige websites mee en een manier om de sollicitaties overzichtelijk bij te houden. Uiteindelijk heeft zelfs één persoon een baan weten te bemachtigen door het toepassen van de tips.”

 

Community Builders Spark Village organiseren carrièredag
Foto: Carrièredag

 

Iftar

Joel: “Ter viering van de Ramadan kwamen de buren dagelijks bij elkaar voor de iftar om te vieren dat ze weer een dag Ramadan met succes hebben behaald. Wederom een prachtig voorbeeld van een kleine community binnen de gehele community.”

 

Community Builders Spark Village vieren Iftar
Foto: Iftar met de bewoners van Spark Village

 

Feestjes en spontane bijeenkomsten

Joel: “Wat Spark Village echt anders maakt dan andere communities is dat er spontaan mensen bij elkaar komen om van elkaars gezelschap te genieten. Dit bevordert de sfeer. Mensen voelen zich welkom en zo leren we onze buren kennen. We hebben ook georganiseerde feestjes met overvloed aan lekker eten en drinken. Zo hebben we een Silent Disco georganiseerd toen het ‘einde’ van corona was. Verder hebben we veel BBQ’s en verjaardagsfeestjes waar iedereen welkom is. Daarnaast zijn er nog vele andere activiteiten zoals schaatsen, lasergamen, Capture the Flag, filmavonden, Sinterklaas, Oud en Nieuw, en nog veel meer.”

 

Community Builder Joel Silverio van Spark Village
Foto: Community Builder Joel op een spontane barbecue

 

Meer weten over Spark Village?

Bekijk de pagina over het project hier of neem contact op met projectcoördinator Amy Renckens via amy@academievandestad.nl.