Een maatschappelijke stage die het verschil maakt
De kracht van onze stageprojecten? De studenten zelf. Elk project draait op een team van gemiddeld twaalf studenten onder begeleiding van een projectcoördinator. Binnen dat team vervullen derde- en vierdejaars studenten de rol van studentcoördinator. Zij begeleiden tijdens hun stage de andere stagiairs, houden de doelen in de gaten, onderhouden contact met partners én organiseren bijeenkomsten.
Maar zonder de coaches, geen project! Deze eerste- en tweedejaars studenten worden peer-to-peer gekoppeld aan de doelgroep: bijvoorbeeld nieuwkomers, ouderen met weinig digitale vaardigheden of mensen die de Nederlandse taal nog niet goed beheersen. De coaches zijn verantwoordelijk voor het gehele traject: van de intake tot kennismaking en van het inventariseren van de behoefte tot het begeleiden van iemand richting zijn/haar/diens persoonlijke doelen.
Wat stage lopen bij Academie van de Stad uniek maakt
We vroegen het de studentcoördinatoren zelf. Wat zij uniek vinden? De vrijheid die je krijgt, de aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling én de directe maatschappelijke impact die je maakt. Ook wordt het als waardevol ervaren dat je werkt in een grote groep van stagiaires, waardoor je niet een enkele stagiair bent binnen een grote organisatie. Er is juist veel ruimte voor eigenaarschap en er is altijd begeleiding van een betrokken projectcoördinator. En de opdrachtgever is gemeente Amsterdam of gemeente Utrecht, waardoor je stage ook nog eens goed op je cv staat!
Studenten zeggen het zelf!
Nog niet overtuigd? We vroegen onze studentcoördinatoren Chiara, Koen en Juul naar hun ervaringen bij Academie van de Stad. Zij hebben zich de afgelopen 9 maanden ingezet voor één van onze maatschappelijke projecten en hebben bijna hun stage afgerond.
“Ik heb enorm veel geleerd in mijn stage. Bijvoorbeeld hoe ik een groep studenten kan begeleiden in hun leerproces en om veel verantwoordelijkheid te nemen. Maar ook hoe je evenementen organiseert en hoe waardevol het is om je netwerk in te zetten en samen te werken met verschillende partijen. Dit studiejaar was echt een inspirerend jaar, waarin ik zowel professioneel als persoonlijk ben gegroeid.” – Chiara, project JongGras Sportbuddy’s

“Ik zou deze stage bij Academie van de Stad zeker aanraden! Als vierdejaars Toegepaste Psychologie student krijg ik hier echt de kans om impact te maken. In mijn rol als studentcoördinator begeleid ik buddy-koppels, bewaak ik het proces en denk ik mee over de kwaliteit. Die combinatie van mensgericht werken en verantwoordelijkheid maakt deze stage bijzonder leerzaam en waardevol.” – Koen, project StudentJobCoach Refugees
“Stage lopen bij Academie van de Stad is een unieke ervaring omdat je als student niet alleen professionele vaardigheden ontwikkelt, maar ook de kans krijgt om direct maatschappelijke impact te maken.” – Juul, project JongGras Sportbuddy’s
Ook op zoek naar een maatschappelijke stage?
Ben jij nog op zoek naar een maatschappelijke stage? Het liefst bij een plek waar je directe, lokale impact maakt en waar veel ruimte en aandacht is voor je eigen ontwikkeling? Bekijk dan hier onze stagevacatures. We hebben plek voor eerste-, tweede-, derde-, en vierdejaars studenten. Twijfel je nog of heb je vragen? Neem vooral contact op met een van onze projectcoördinatoren. We denken graag met je mee!
Alvast de sfeer proeven? Kijk dan het filmpje hieronder!