Begin februari is het project Allemaal in Veenendaal van start gegaan. Als onderdeel van hun masterscripties houden Thomas en Isabelle zich binnen het project bezig met het evalueren van de Lokale Inclusie Agenda in Veenendaal. Deze beleidsagenda is opgesteld met als doel om als Veenendaal een inclusieve gemeente te zijn voor al haar bewoners. Isabelle en Thomas doen de komende maanden onderzoek naar de stand van zaken en brengen een advies uit over wat er toegevoegd kan worden aan de agenda. In deze Student Stories spreken we de studenten over hun ervaringen tot nu toe. 

 

Vertel eens, wie zijn Thomas en Isabelle?

Thomas: “Ik ben Thomas Bonekamp, masterstudent Sociologie in Utrecht en ik woon in Amsterdam. In drie woorden zou ik mezelf omschrijven als leergierig, enthousiast en empathisch. In mijn vrije tijd zit ik graag op de racefiets, ik speel wel eens gitaar en ik zette me voorheen via een organisatie 10 uur per week in om mensen in Nieuw-West die hulp nodig hebben met bijvoorbeeld taallessen. Nu ben ik verhuisd uit die wijk dus ben ik niet zo actief meer, maar ze vragen me nog wel eens om bij te springen bij de organisatie van bijvoorbeeld een buurtfeest.”

Isabelle: “Wat leuk Thomas, dat wist ik helemaal niet! Ik ben Isabelle, ik doe ook een master Sociologie aan de Universiteit Utrecht en als ik mezelf in drie woorden zou moeten omschrijven dan denk ik dat ik creatief, ambitieus en empathisch ben. Qua sporten zit ik al een tijdje op kickboksen. Nu heb ik daar geen tijd meer voor vanwege studie en werk, maar ik vind de sport zelf nog steeds wel heel erg leuk. Ik werk nu twee keer per week bij mijn ouders in het bedrijf, zij hebben een interieurzaak. Daar doe ik de online en offline marketing, dus daar kan ik mijn creativiteit in kwijt!”

 

Dat lijkt me zeker een leuke combinatie naast je studie. En wat zijn jullie binnen dit project al te weten gekomen over jezelf?

Thomas: “Voor mij voelde de stap richting de bestuurlijke en gemeentelijke wereld als een leuke uitdaging toen ik hieraan begon. Ik was heel benieuwd hoe het zou zijn om met mensen binnen die wereld samen te werken, en ik kijk er nu eigenlijk heel positief naar. Ergens had ik verwacht dat er een bepaalde hiërarchie in had gezeten, maar dat valt me alles mee.”

 

En wat heb je daarin over jezelf geleerd?

Thomas: “Dat het aanpakken van zo’n nieuw vraagstuk me beter afgaat dan ik van tevoren had gedacht. Ik heb het gevoel dat ik nu weet waar ik het over heb binnen het project Allemaal in Veenendaal, en dat ik er ook echt sta tijdens de momenten dat we iets presenteren richting de gemeente. Ik heb voornamelijk meer zelfvertrouwen gekregen, dat wanneer ik in een nieuwe wereld stap, ik daar ook mijn weg wel vind.” 

Isabelle: “Ik kan me daar bij aansluiten. Het is minder formeel dan ik had gedacht en qua communicatie heb ik ook het gevoel dat we op een lijn zitten met de gemeente. Dat geeft mij ook rust en zelfvertrouwen.”

 

Wat fijn dat jullie dat in ieder geval al uit het project kunnen meenemen. En wat zijn tot nu toe jullie ervaringen met het  thema ‘inclusie’ binnen het project?

Isabelle: “Ik merk dat er heel veel komt kijken bij dit thema. Er zijn veel verschillende belangen, schakels en kanalen en je hebt het een nodig voor het ander. Het is ook nog best een onbekend terrein, er is nog zoveel winst te behalen. Als ik kijk naar mijn eigen onderzoek (ik focus me met name op het digitale aspect van inclusie), is daar nog relatief weinig over te vinden. Door met alle betrokkenen te spreken hoop ik met mijn onderzoek ook bij te kunnen dragen aan een manier waarop de gemeente Veenendaal haar digitale toegankelijkheid kan verbeteren.”

Thomas: “Ik vind inclusie ook een heel groot en breed begrip en ik merk ook dat het doel om een inclusieve gemeente te creëren niet één vraag is waar je één antwoord op kan hebben. Ik ben nu echt nog aan het uitzoeken hoe ik daarnaar kijk en welke focus daarin belangrijk is. Gelukkig geeft de Lokale Inclusie Agenda ons daarin natuurlijk een hoop richting, maar voor mijn scriptie is het thema iets waar ik op een bredere manier duiding aan zal geven. Ik kijk het meeste uit naar de interviews met mensen die kwetsbaar zijn, om vanuit hun perspectief duidelijk te krijgen wat de uitdagingen zijn op het gebied van inclusie en daar ook echt een bijdrage aan te kunnen leveren.” 

Dat zijn mooie uitdagingen. En iets breder getrokken, wat denken jullie dat de grootste uitdaging is voor jonge mensen tegenwoordig?

Thomas: “Het uitzoeken wat je kan en wat je wil bereiken in een wereld waarin alles kan en alles mogelijk is. Dat geldt denk ik ook voor mensen met een beperking: hoe kan je je doel vinden en gelukkig worden in een wereld waarin je veel uitdagingen ervaart alleen al in de manier waarop het ingericht is. Gelukkig zijn er ook veel werkgevers waar jongeren met een beperking kunnen werken, en dat draagt daaraan bij.”

Isabelle: “Ik denk ook vooral, kijkend naar de arbeidsmarkt, dat het voor jonge mensen met een beperking al helemaal lastig kan zijn om een beroep te vinden dat aansluit bij je interesses en behoeften. Ik denk ook dat er meer aan gedaan moet worden om die mensen daarin te kunnen voorzien.”

 

En wat zijn jullie eigen toekomstdromen?

Isabelle: “Ik hoop dat ik de mogelijkheid voor mezelf kan creëren om werk te kunnen doen dat ik echt leuk vind. Voor nu denk ik dat ik het maken van beleid interessant vind, bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat er meer vrouwen binnen door mannen gedomineerde sectoren gaan werken. Ook zou ik graag gaan reizen, en wellicht ooit voor een halfjaar verhuizen richting Zweden waar mijn vriend ook vaak heen moet voor werk.”

Thomas: “Ik zou graag met migranten of vluchtelingen gaan werken en dan een directe impact kunnen maken op hun integratie of hun leven. Ik heb in eerder vrijwilligerswerk veel gewerkt met deze doelgroep en ik merk dat ik graag iets aan hun situatie zou willen bijdragen, bijvoorbeeld door hun veilig te laten voelen in onze maatschappij, en hen mee te nemen in dingen die voor ons ‘normaal’ zijn om te doen binnen de maatschappij, zoals naar de sportschool of naar een restaurant.”

Wat tof om te horen dat jullie in de toekomst ook verder willen met het thema inclusie. Dank voor het interessante interview Thomas en Isabelle. Veel succes met het project Allemaal in Veenendaal en natuurlijk ook met het realiseren van jullie verdere toekomstdromen!

 

Student Stories - Isabelle en Thomas