Studenten Human Resource Management Lucas de Bock en Jonathan Haseth zijn druk bezig met het schrijven van hun afstudeerscriptie in het project Slimmer Werken. Voor de provincie Utrecht duiken ze in de onderzoeksvraag: wat hebben gemeenten in de provincie Utrecht nodig om goed met de Omgevingswet te werken zodat de woningbouw versneld kan worden? Momenteel zitten ze middenin het afnemen van de interviews. Toch vonden ze de tijd om ons een inkijkje te geven in wie zij zijn, wat ze doen en hoe ze de toekomst voor zich zien. 

 

Vertel eens, wie zijn jullie? 

Jonathan: Wij zijn Lucas en Jonathan. Samen zitten we in het vierde jaar van de studie Human Resource Management aan de Hogeschool Utrecht. Ik heb daarnaast ook een minor Co-Design Studio gedaan. Hier heb ik voor gekozen omdat ik mijn creatieve kant graag wilde ontwikkelen en wilde kijken wat ik op dat gebied in huis heb. Ik denk dat design en HRM juist goed te combineren zijn, omdat design de mogelijkheid biedt om tools en instrumenten te schetsen bij het ontwikkelen en veranderen van processen.

 

Student Jonathan Haseth

 

‘Het zoeken van de verbinding met mensen is mijn passie’

 

Lucas: Net als Jonathan zit ik in mijn vierde jaar van de studie HRM. Zelf heb ik een verdieping gevolgd in ‘Bevlogen Medewerkers, Gezonde Organisaties’. Het zoeken van de verbinding met mensen is mijn passie. Ik vind het belangrijk mensen gezond te kunnen laten werken. Bij HRM zit ik dan ook echt op mijn plek, hier komt alles voor mij samen.

Op dit moment zijn we bezig met een onderzoek voor de provincie Utrecht. We zijn aan het onderzoeken welke investeringen en veranderingen in werkprocessen en competenties medewerkers van de gemeenten in de provincie Utrecht nodig hebben om de omgevingswet optimaal te benutten voor de versnelling van de woningbouw. Een erg interessant onderzoek al zeg ik het zelf!

 

Student Lucas de Bock

 

 

Hoe is het om als HRM’er in de dop aan de slag te zijn voor de provincie Utrecht?

Jonathan: Leuk! Ik kijk echt met mijn eigen HRM bril naar dit vraagstuk. Wat het ook zo leuk maakt is dat het niet alleen om personeel gaat, maar dat er van alles – HR gerelateerd – bij komt kijken. Door de nieuwe omgevingswet moeten namelijk processen, werkwijzen en denkrichtingen veranderen. Lucas en ik doen echt ervaring op met het doen van een onderzoek waar veel verschillende gebieden disciplines bij betrokken zijn 

Lucas: Vanuit onze studie zijn we opgeleid om niet het eerste voor lief te nemen. We kijken juist naar de vraag achter de vraag. Met de aanloop van de omgevingswet wordt er echt een verandering van gemeenten en personeel gevraagd. Het is een veelomvattend vraagstuk dat is gericht op kennis en inhoud maar óók op gedrag. Dat is erg interessant om vanuit onze rol te bekijken

 

Hoe loopt het onderzoek? 

Lucas en Jonathan: We worden op het moment nog overspoeld met informatie. Er zijn zo veel belangrijke aspecten en invalshoeken. Het is nu zaak dat we dit uitwerken tot een gericht advies aan de provincie Utrecht. Waarin duidelijk naar voren komt welke rol zij in dit alles kunnen gaan vervullen. 

 

‘Mensen met jaren ervaring, daar zou ik graag meer van willen leren’

 

Wat zijn jullie toekomstdromen?

Jonathan: Wat betreft mijn eigen toekomst, ik ben erg ambitieus. Ik zie mezelf later wel bij een grote organisatie werken, daar ben ik wel van. Mensen met jaren ervaring, daar zou ik graag meer van willen leren. Óf ik wil iets met innovatieve ideeën doen die ik heb, meer richting product design. Het kan nog alle kanten op dus!

Lucas: Het stukje recruitment in HR trekt mij totaal niet, dat is me te commercieel. Ik ben juist een verbinder. Ik wil graag de back office kant op, me bezighouden met duurzame inzetbaarheid en vitaliteit. En later wil ik misschien wel gaan coachen. Maar eerst wil ik ervaring opdoen en alles wat ik tot nu toe heb geleerd toepassen in de praktijk. 

 

 

Studenten
Studenten Lucas & Jonathan in een videogesprek