Kwetsbare jongeren

Jongeren werden het afgelopen jaar hard geraakt door de coronacrisis. Veel van hen hoorden bij de eersten die hun (bij)baan kwijtraakten, ze volgden onderwijs op afstand, en ook het vinden van een stageplek was niet makkelijk. Korte contracten en flexbanen zorgen er onder andere voor dat jongeren in tijden van crisis sneller hun baan verliezen. Nu de economie weer aantrekt en de samenleving steeds meer is geopend, zien de cijfers er voor de meeste jongeren beter uit. Tegelijkertijd blijft een kwetsbare groep jongeren achter. Hoe zorgen we ervoor dat deze groep niet buiten de boot valt? Om dit voor elkaar te krijgen hebben de gemeente Utrecht en Academie van de Stad de handen ineengeslagen. In september zijn zij begonnen met het StudentJobcoach-project in de Utrechtse wijk Overvecht.

 

Leeftijdsgenoten

Waar ben ik goed in? Wat wil ik eigenlijk studeren? En hoe schrijf ik een goede motivatiebrief? Met dit soort vragen gaan de studentjobcoaches samen met de jongeren aan de slag. Cato Gehrels is de coördinator van het project vanuit Academie van de Stad. Volgens haar zit de kracht van het project in de peer-to-peer-coaching: ‘Doordat de coaches leeftijdsgenoten zijn die met dezelfde vragen hebben geworsteld, zijn zij goed in staat om de jongeren te begeleiden. Zo kan de peer-to-peer aanpak niet alleen een nieuwe baan of studie opleveren, maar zorgt het ook voor wederzijds begrip, inspiratie of zelfs een vriendschap.’

 

Projectcoördinator Cato Gehrels & Studentcoördinator Julia Egeter van StudentJobcoach Overvecht 

 

Succesformule

Het project is niet nieuw. In Amsterdam zet Academie van de Stad zich al jaren succesvol in tegen jeugdwerkloosheid. Hier is het StudentJobcoach-project dit jaar voor de achtste keer op rij gestart. In Amsterdamse wijken zoals Zuidoost en Amsterdam-Noord lopen jongeren tegen vergelijkbare zaken aan als in Overvecht. Veel kennis vanuit de ervaringen in Amsterdam kan daardoor worden meegenomen naar Utrecht, waar het project pas net begonnen is.

 

Inspiratieavond in het theater

Op een inspiratieavond voor de coaches in het Zimihc theater Stefanus in Overvecht werd het project gepresenteerd.  Verschillende initiatiefnemers en betrokkenen waren aanwezig, waaronder GroenLinks-wethouder Linda Voortman. Het thema van de avond was de hobbels tijdens je carrière pad. Wethouder Linda Voortman deelde een persoonlijk verhaal over haar eigen loopbaanpad en de belangrijke rol die coaching daarin had. De wethouder is enthousiasme over het project: “Met StudentJobcoach creëren we een mooie samenwerking tussen de gemeente en Academie van de Stad om jongeren op weg te helpen richting werk of studie en zo hun loopbaan verder vorm te geven.”

 

StudentJobcoach Overvecht

Wethouder Linda Voortman vertelt een persoonlijk verhaal over haar eigen pad. 

Ezra en Anne vertelden iets over het project StudentJobcoach in Amsterdam, waar het project al acht jaar bestaat. Ook wijkambassadeur Maira Rep en jongerenwerker Mohamed Elkarouni waren aanwezig. Elkarouni gaf de aanwezige coaches tips om jongeren van de comfortzone naar de groeizone te laten komen. Volgens hem kunnen de coaches de jongeren helpen door hen te motiveren om obstakels en angsten te overwinnen en door een focus aan te brengen op hun doelen. Kortom: het was een inspirerende avond met veel boeiende sprekers! Bedankt Julia en Cato voor het neerzetten van deze mooie inspiratieavond.

 

Meld je aan

Ben of ken jij een jongere in Overvecht die hulp kan gebruiken bij het vinden van een baan of opleiding? Of die vooral gewoon op zoek is naar een maatje? Neem dan contact op via projectsjcrefugees@academievandestad.nl. De coaching is gratis.

 

In de krant!

Het is leuk om te zien dat er vanuit de media aandacht is voor dit project. Zo stonden we in het AD Utrechts Nieuwsblad en in de Gelderlander.

 

AD