Er is een hechte samenwerking tussen alle betrokkenen om het Studentjobcoach Refugees project zo goed mogelijk te laten verlopen. Binnen het project wordt er begeleiding gegeven aan twee verschillende trajecten in Almere: het IB+ traject van ROC Flevoland in Almere Buiten en het UB3 traject van PrO in Muziekwijk. De scholing bij het ROC is gericht op de doorstroom naar een mbo of hbo opleiding. Bij PrO gaat het vooral om het klaarstomen van de jongeren op de arbeidsmarkt.

Volgens cursist Yara (IB+) is het een belangrijk project dat helpt bij haar toekomst:

Ik vind het project belangrijk, want we hebben dat nodig om contacten te maken. De band met mijn coach Rudi vind ik heel goed, ze kan me met alles helpen. Ik vind altijd antwoorden op mijn vragen. We kunnen twee uur per week zitten en Nederlands luisteren en nieuwe woorden leren. Ik krijg ook hulp met andere dingen zoals aanmelden voor open dagen, opleidingen, huiswerk en andere vragen die ik heb.

Naast hard werken aan het voorbereiden op de arbeidsmarkt of de opleidingen, worden er ook veel gezellige dingen gedaan om elkaar beter te leren kennen. Er worden bijvoorbeeld spelletjes- en sportmiddagen georganiseerd. Op deze wijze leren we elkaars cultuur kennen op een creatieve manier. Cursist Tasnim (IB+) bevestigt dit: ‘… doordat ik een coach heb gekregen voel ik dat ik niet alleen ben, en dat iemand mij helpt. En wij studeren niet alleen, wij lachen ook en wij praten over verschillende onderwerpen.’

Wij denken dat dit project een positieve invloed heeft op de participatie van de jonge statushouders in de Nederlandse maatschappij. De stagiaires helpen niet alleen bij het zoeken van een opleiding en/of werk, maar ook bij het ontwikkelen van vaardigheden. De vaardigheden die tijdens dit project met name kunnen worden ontwikkeld zijn: taalvaardigheid en zelfredzaamheid, maar ook het werken aan de professionaliteit en het in contact komen met de Nederlandse cultuur. Dit zijn belangrijke onderdelen van het coachproject. Hierbij hoort ook het vergroten van hun netwerk, door bijvoorbeeld deel te nemen aan sociale activiteiten als de ‘Keukens van Almere’.

Wij zijn van mening dat dit belangrijke beginselen zijn van een participerende burger in de samenleving. Coach Mathijs zegt hierover:

Het project brengt mensen met verschillende culturen dichter bij elkaar en dat is waardevol. De band die ik heb met de jongeren is daarom ook erg bijzonder. Door middel van motiverende gesprekstechnieken is het vaak mogelijk om van obstakels uitdagingen te maken. Op deze manier lukt het vaak om net even dat extra duwtje in de juiste richting te geven, waardoor doelen behaald worden.

Coach Rudi vult dit aan: ‘De ondersteuning die wij bieden kan ze helpen om onze maatschappij beter te leren kennen. Door de statushouders dichterbij de samenleving te brengen, leren zij niet alleen Almere kennen, maar leert de stad ook de nieuwkomers kennen.’

Naast dat nieuwkomers leren en ontwikkelen binnen dit project, doen wij dat ook! Coach Sharon deelt haar ervaring:

Voordat ik bij Academie van de Stad ben begonnen had ik nog nooit gewerkt met deze doelgroep, dat maakt deze stage voor mij zo leuk! Naast het coachen probeer ik altijd een luisterend oor te bieden. Ik wil iemand voor hen zijn waar zij gedurende dit traject altijd naar toe kunnen gaan met hun problemen, maar natuurlijk ook voor een gezellig praatje! Buiten mijn werkzaamheden binnen het project heb ik het vaak over vluchtelingen en statushouders met anderen. Ik probeer het belang van een goede ondersteuning van deze doelgroep altijd te benadrukken zodat we gezamenlijk aan de samenleving kunnen blijven werken.

Spreekt ons project of deze stage jou aan? Of wil jij hier meer over weten? Neem dan een kijkje op onze site, volg Studenjobcoachrefugees op Instagram of stuur een mailtje naar almere@studentjobcoach.nl!