De stad optimaal benutten
Een van de speciale elementen aan dit project is dat het in eerste instantie een jaar is uitgesteld i.v.m. de maatregelen. Juist tijdens de lockdown met het sluiten van de sportscholen doken de urban sporters overal in de stad op! Rolschaatsen in het Oosterpark, 3×3 basketball in de Pijp en naast indoor Skatepark Noord blijkt ook het Noorderpark een oase voor skateboarders.
Juist nu de bewegingsvrijheid van Amsterdammers afgelopen jaar noodgedwongen moest worden ingeperkt, blijken urban sports bij uitstek geschikt om op de meest creatieve manieren van de openbare ruimte in de stad te genieten. Zoals Simone Kukenheim – wethouder Zorg, Jeugd(zorg), Beroepsonderwijs en Sport – het prachtig formuleert in de agenda urban Sports 2021-2025:
“Urban sports gaan over de ontwikkeling van jonge mensen: over je grenzen ontdekken, onderdeel worden van een community, een nieuwe lifestyle, anders kijken naar de ruimte in de stad en het leven om je heen, je creativiteit ontdekken. Sporten, bewegen en daar lol in hebben, vallen en opstaan. Je talent ontdekken en uitbouwen. Gevaarlijke dingen doen of onderdeel zijn van een internationale beweging. De stad optimaal benutten, elk hoekje en gaatje, de stad als podium.”
Wie zijn de urban sporters?
Opdrachtgevers Claire Jansen -Coördinator Sportstimulering-, Peter Bakker -Sportmakelaar- & Joost Hartman -Projectleider Urban Sports- zijn grootse (urban) sportambassadeurs en hebben de handen ineen geslagen om meer Amsterdamse jongeren te betrekken bij urban sports. Om dat te bereiken hebben ze een goed beeld nodig van de huidige doelgroep urban sporters. En wie zijn er beter geschikt voor doelgroepanalyses dan antropologen in spé! Antropologen observeren, participeren en analyseren groepen mensen en zijn daarom voor dit project op pad gestuurd om een goed beeld te vormen van de huidige urban sporters in Amsterdam. Op basis daarvan ontwikkelt de gemeente een accuraat beeld van de urban sporters en hun behoeftes, met als doel om hen verder te faciliteren en sportparticipatie te stimuleren.
Beleid in andere landen
Vooral de interactie met de opdrachtgever, de docent en de studenten geeft in dit project heel veel positieve energie. Het is een Engelstalige opleiding, waarvan minstens de helft van de studenten geen Nederlandse achtergrond heeft en waarin we met wel 17 groepjes werken. Zelfs niet alle studenten kunnen fysiek in Amsterdam aanwezig zijn, waardoor we in dit project ook inzichten vergaren van het urban sports-beleid in landen als Duitsland, Hongarije en zelfs Taiwan! De opdrachtgevers bieden de studenten een kijkje in de organisatie van de stad, geven inzicht in alle praktische zaken en verschillende belangen waarmee toekomstig antropologen rekening mee moeten houden. De studenten geven op hun beurt de opdrachtgever originele ideeën en vooral een heleboel inspiratie. We hebben herhaaldelijk versteld gestaan van het enthousiasme waarmee deze opdracht door de studenten opgepakt en van hun kritische, nieuwsgierige houding.
Eind juni vindt de eindbijeenkomst van het Urban Sports-project plaats. Dan worden alle bevindingen en adviezen gepresenteerd. De studenten staan alvast te trappelen om te ontdekken wat de gemeente van plan is met hun onderzoeksresultaten te doen en de opdrachtgever laat zich heel graag verder inspireren!
In de pers
Dat urban Sports helemaal hot en happening zijn in Amsterdam, blijkt wel uit de volgende artikelen:
Amsterdam zet de komende jaren vol in op urban sports (Parool)
Amsterdam moet een echte urban sportstad worden (AT5)