Samenwerking met wooncorporatie Ymere
Al sinds 2012 werken wij samen met wooncorporatie Ymere om de leefbaarheid in de buurt de Volewijck te verbeteren. In het project Springlevend Volewijck worden studenten door Academie van de Stad geselecteerd om – in ruil voor een huurkorting – hun buren een steuntje in de rug te geven. Doordat ze zelf in de wijk wonen, weten de studenten precies wat er speelt en wat er nodig is. Zo zorgen zij ervoor dat tuintjes worden opgeknapt, bieden ze hulp bij administratieve en financiële zaken én lezen ze voor aan kinderen uit kwetsbare gezinnen om zo hun taal- en leesvaardigheden te verbeteren.
Iris: De ervaring van vrijwilligerswerk en wonen
Iris (23) kon het niet geloven toen zij de oproep zag van Academie van de Stad: “Een betaalbare woning in Amsterdam in ruil voor vrijwilligerswerk: ik dacht, dit is te mooi om waar te zijn. Maar het is echt zo!” Iris heeft meer dan twee jaar in de Volewijck gewoond en gewerkt. In het Formulierencafé hielp zij haar buren met allerlei administratieve taken, zoals telefonisch afspraken maken met instanties, het invullen van formulieren en het aanvragen van toeslagen en uitkeringen.
Veerle: In de voetsporen van haar zus
Inmiddels heeft Iris haar studie afgerond en heeft zij het stokje overgedragen aan haar zus Veerle (21). ”Iris vertelde thuis altijd vol trots over dit project, ik wilde dat zelf ook meemaken,” aldus Veerle. In het Greenteam knapt Veerle samen met haar teamgenoot Ibrahim tuintjes op van buurtbewoners die dit zelf niet meer kunnen. Veerle: “Dat die tuintjes er weer netjes uitzien, dat is slechts de bovenste laag van het project: die laag daaronder is veel belangrijker.”
De diepere laag van het project
Het Greenteam, het Formulierencafé en de Voorleesservice bieden namelijk ook een signalerende functie. “Wij komen gemakkelijk bij onze buren over de vloer. Je kan aan iemands leefomgeving zien of iemand hulp nodig heeft, en die kunnen wij vervolgens inschakelen,” legt Veerle uit. Het laagdrempelige karakter van dit project is essentieel voor het succes. “Aankloppen bij een instantie is door schaamte vaak te spannend. Maar ik ben gewoon een buurmeisje. Bij mij durven ze hun verhaal wel kwijt.”
Verbondenheid in de Volewijck
“Je maakt hier van dichtbij mee dat niet iedereen dezelfde kansen krijgt in onze samenleving. Het is daarom zo mooi om te zien hoe het project mensen uit verschillende achtergronden bij elkaar brengt,” vertelt Iris. “Wat we hier met Academie van de Stad doen, heeft echt een positieve impact in de buurt,” beaamt Veerle. “In een moderne stad als Amsterdam leeft iedereen langs elkaar heen, maar hier in de Volewijck is een soort ‘buurtgezelligheid’ ontstaan.” Iris valt haar zus krachtig bij: “Ja, je voelt je hier meteen thuis!”
Persoonlijke groei en omkijken naar elkaar
“Ik heb zo een mooie tijd gehad hier in de Volewijck,” sluit Iris af. “Je levert niet alleen een bijdrage aan je buurt, je krijgt er zelf ook zoveel voor terug. Dat is de kracht van Academie van de Stad. Dat je je persoonlijk kan ontwikkelen, maar dat je ook leert hoe belangrijk het is om naar een ander om te kijken.” Veerle kijkt haar oudere zus trots aan: “Daarin heb jij mij altijd al het goede voorbeeld gegeven.”